X
 30.09.2023 Култура

Во оваа држава библиотеките се бесплатни, а 70 отсто од граѓаните живеат на 3 км од локалната библиотека

Во Финска библиотеките се многу повеќе отколку места за читање и позајмување книги: тие се камен-темелник на еднакво општество и играат клучна улога во општественото ткиво на земјата.

Финските библиотеки обезбедуваат непроценливи ресурси за учење, поддршка за описменување и образовно напредување. Тие се како дневна соба за граѓаните, а она што е особено важно е што овие услуги се целосно бесплатни и достапни за секого. Без разлика дали станува збор за голем град или мала општина, секогаш ќе најдете библиотека во Финска.

 
Бесплатен пристап до знаењето за сите

Повеќето библиотеки во Финска нудат бесплатни услуги за своите корисници. Оваа скандинавска земја има исклучително развиен систем на народни библиотеки кои се финансираат од даноци и буџет, што на граѓаните им овозможува слободен пристап до книги, списанија, електронски ресурси и други медиумски содржини. Корисниците обично можат да позајмуваат книги и други материјали, да користат компјутери, да присуствуваат на настани и програми и да користат различни услуги од библиотеката без дополнителни трошоци.

Бројот на посети во библиотеките по жител е меѓу највисоките во светот


Финската библиотечна мрежа вклучува различни видови институции - градски библиотеки, истражувачки библиотеки, библиотеки лоцирани во училишта и други образовни институции. Важно е да се напомене дека градските и истражувачките библиотеки се достапни за сите граѓани без разлика на нивното потекло или статус.

 
Финска има закон со кој секоја општина се обврзува да обезбедува библиотечни услуги кои исполнуваат одредени стандарди. Тоа значи дека пристапот до библиотеките и нивните ресурси не е луксуз, туку основно право на секоја личност.

Системот на градската библиотека во оваа земја ги исполнува високите меѓународни стандарди за квалитет. Во Финска има дури 738 главни и подружни библиотеки. Импресивно е што до 70 отсто од Финците живеат на три километри од нивната локална библиотека, додека дури 93 отсто од Финците имаат пристап до библиотека оддалечена не повеќе од 10 километри. Оваа широка достапност на библиотеки ја одразува посветеноста на Финска за образование и култура.

Националната библиотека на Финска е една од најпопуларните во земјата

 
Ако сте љубители на светот на Хари Потер, Националната библиотека во Хелсинки ви дава чувство како да зачекорувате во вистинскиот Хогвортс. Оваа магична библиотека има свој уникатен шарм и историја и е основана во далечната 1919 година. Но, наместо магични напивки и магични стапчиња, Националната библиотека е одговорна за заштита на богатото културно наследство на Финска.

 
Оваа импозантна институција служи како чувар на многу вредни литературни дела, архиви, ракописи и други културни богатства. Посетителите можат да почувствуваат длабока врска со финската култура и историја додека ги истражуваат нејзините збирки. Библиотеката се издвојува не само по својата богата колекција, туку и по својата архитектура. Нејзината препознатлива зграда стана симбол на Хелсинки и популарна дестинација за посетителите.

Извор: Putnikofer.hr
Фото: Instagram
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура