X
 30.10.2022 Наука

Истражување нуди одговор на прашањето зошто сѐ уште не сме откриле вонземјани

Со децении науката бара одговор на прашањето дали сме сами во универзумот. Дали проблемот е во нашата нетрпеливост да го бараме тој одговор, можноста да нема други вонземни цивилизации или едноставно во тоа што сè уште не разбираме што, како и каде треба да бараме?

Едно ново истражување нуди одговор на прашањето зошто сè уште не сме виделе вонземјани. Одговорот што го дава истражувањето е дека можеби нашиот Сончев Систем не го нуди она што долговечните, брзо растечки цивилизации го сакаат - вистинскиот тип на ѕвезди.

Генерации научници сè уште се борат со Фермиевиот парадокс, еден од најпривлечните мисловни експерименти, кој ги спротивставува високите процени за бројот на цивилизации во нашата галаксија наспроти фактот дека ние не гледаме ниту една од нив. Многу мислители и научници се занимаваа со Фермиевиот парадокс и се обидоа да ја откријат причината зошто не гледаме никакви докази за ширење на вонземна технолошки напредна цивилизација.

За да се разбере овој парадокс, неопходно е да се разбере Дрејковата равенка, која претставува вредносна процена на бројот на цивилизации во Млечниот Пат. Дрејковата равенка не ни дава прецизна процена на бројот на поединечни вонземни суштества, туку напротив, ни нуди концепт за размислување за тоа колку вонземни цивилизации може да има во Млечниот Пат.

Критична компонента на Дрејковата равенка се однесува на ѕвездите. Равенката ја разгледува стапката на формирање ѕвезди во галаксијата, колку од тие ѕвезди содржат планети и колку од тие планети би можеле да имаат живот. Равенката станува подетална со прашањето колку од тие планети развиваат живот, колку од тој живот станува технолошка цивилизација и колку од тие цивилизации го откриваат своето присуство со ослободување сигнали во вселената. На крајот, тој го проценува животниот век на овие цивилизации.

Со користење различни променливи за да одговориме на секое од тие прашања, добиваме различни процени за тоа колку технолошки цивилизации може да има. Тоа е мисловен експеримент, но заснован на докази, дури и ако тие докази се рудиментарни.

Новото истражување се осврнува на Фермиевиот парадокс, фокусирајќи се на типовите ѕвезди. Истражувањето истакнува дека не сите видови ѕвезди се пожелни за технолошката цивилизација која се шири. Ѕвездите со мала маса се најдобри миграциски цели за долготрајните цивилизации, пишуваат авторите на истражувањето - Џејкоб Хак-Мисра, постар истражувач во научниот институт за вселенски мермер во Сиетл и Томас Џ. Фаучес, истражувачки доцент по физика на Американскиот универзитет во Вашингтон.

Овие истражувачи пресметале нова процена за времето потребно за една галактичка цивилизација да ја колонизира галаксијата и велат дека ќе бидат потребни две милијарди години за една галактичка цивилизација да ги достигне сите ѕвезди со мала маса. Со поголеми можности за патување, цивилизацијата би можела драматично да го намали временскиот распон од две милијарди години.

Нивните процени се засноваат на цивилизација која се шири низ галаксијата во бранови. Ќе има периоди кога вонземна цивилизација ќе чека да се приближи некоја поволна ѕвезда.

Цивилизациите можат да користат блиски средби меѓу ѕвездите за брзо да се шират низ галаксијата без потреба од релативистички вселенски лет, тврдат Хак-Мисра и Фаучес.

mlecen
Фото: Freepik

На крајот, тие тврдат дека сценариото за населување на целата галаксија за два милиона години може да се отфрли.

Авторите мислат дека може да има ѕвезда со мала маса која се шири низ Млечниот Пат во моментов и не можеме да ја исклучиме само затоа што не сме ја забележале. Се вели дека отсуството на докази не е доказ за отсуство.

Значи, што би предизвикало вонземниот вид да продолжи да се шири? Пораст на популација? Потреби од енергија? Научна љубопитност? Моќ над другите?

Не знаеме многу за тоа дали таквото проширување во галактички размери би било вообичаено или пожелно за технолошките цивилизации воопшто, пишуваат Хак-Мисра и Фаучес.

Едноставно, човештвото нема начин да дознае. Современото човештво е само околу четвртина милион години во своето патување. Земјоделството го користиме само 10.000 години, а првите чекори во вселената ги направивме пред само неколку децении.

Авторите на истражувањето велат дека вреди да се бараат знаци за ширење на друга цивилизација. Во оваа смисла, нашата цел треба да бидат ѕвезди со мала маса.

Времето е господар на нашиот универзум. Од нашиот животен век до добата на вонземни цивилизации, до животот и смртта на ѕвездите и планетите, времето владее со сè. Релативноста може да се меша со времето, но не може да го спречи да помине.

На крајот на краиштата, не знаеме какви цивилизации би можеле да постојат и како тие би можеле да управуваат и да го перципираат времето. Сепак, ние сме пристрасни од сопственото искуство.

Има толку многу работи што не знаеме и не можеме ни да сфатиме дека не ги знаеме. Човештвото сè уште е мало дете. Ова е, исто така, крајната точка на многу дискусии за Фермиевиот парадокс и Дрејковата равенка.

Сепак, љубопитноста на човекот е еден од неговите најдобри квалитети, па секако треба да продолжиме со нашата потрага за да одговориме на едно од најголемите прашања во истражувањето на вселената: дали постои галактичка цивилизација што се шири низ Млечниот Пат?

Извор: Science Alert
Фото: Unsplash
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука