X
 01.04.2021 Образование

МОН ќе доделува стипендии од 3.500 денари за учениците во дуалните паралелки

Министерството за образование и наука од наредната учебна година ги зголемува стипендиите за учениците во средните стручни училишта, со што дополнително ќе ги стимулира учениците кои своето образование ќе го продолжат во едно од стручните средни училишта во земјава, пишува во соопштението од Министерството за образование и наука.

МОН обезбеди фонд за 2.200 стипендии за ученици од прва година, во вкупна вредност од околу 60 милиони денари, што е 10-кратно зголемен буџет во споредба со минатата учебна година.

Со овој фонд е предвидено 1.500 ученици кои ќе се запишат во паралелки во стручно образование, во кои ќе се реализира практично образование со зголемен број на часови согласно програмите за стручно образование, да добиваат месечен износ од 3.500 денари за 9 месеци во годината, 500 ученици кои реализираат наставни планови и програми за стручно оспособување и стручно образование од тригодишно траење ќе добиваат исто така по 3.500 денари месечно, додека 200 ученици од прва година кои реализираат наставни планови и програми од: електротехничка струка, градежно-геодетска струка, угостителско-туристичка струка, земјоделско-ветеринарна струка, машинска струка или текстилно-кожарска струка ќе добиваат месечен износ од 2.200 денари.

Со Конкурсот за упис во средни училишта во учебната 2021/2022 година, во 109 средни училишта предвидуваме вкупно 30.053 слободни ученички места во 913 паралелки, од кои 19.602 во стручно образование во 604 паралелки, 9.261 во гимназиско образование во 274 паралелки и 1.190 ученички места во 35 паралелки во уметничко образование, спортска академија, спортска гимназија и математичко – информатичка гимназија. Се зголемува бројот на ученички места во стручно образование и тој ќе изнесува 65,22% од вкупниот број, наспроти бројот на ученички места во гимназиско образование, кој е намален и ќе изнесува 30,82% од вкупниот број на сите ученички места.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование