X
 02.05.2021 Наука

Неверојатни факти за мозокот што покажуваат дека сме способни за сѐ

Мозокот е најважниот дел во човечкото тело и има многу важна улога во активностите на човекот.

Мозокот е составен од околу 100 милијарди нервни клетки наречени неврони. Тоа е најважниот дел од централниот нервен систем кој ја контролира способноста да размислуваме, чувствуваме, гледаме, слушаме, дишеме и создаваме спомени.

Мозокот тежи од 1,3 до 1,4 килограм и е составен од меко потпорно ткиво слично на желе и нерви кои се поврзуваат со 'рбетниот мозок. Невроните имаат различни форми во зависност од тоа каде се наоѓаат во телото и од улогата што ја имаат.

Постојат два вида материи во мозокот: сива материја и бела материја. Сивата материја прима и складира импулси и е главната нервна клетка во мозокот. Белата материја во мозокот носи импулси од и до сивата материја.

Нашиот мозок е неверојатен. Може да ни помогне да го достигнеме кој било врв, да ги оствариме нашите најсакани соништа и да ја постигнеме најсложената цел.

Ова се неколку интересни факти за работата на мозокот.

1. За нашиот мозок не постои разлика помеѓу реалноста и имагинацијата

Нашиот мозок реагира на секоја мисла и не може да разликува факт од фантазија. Ова е причината зошто луѓето што го гледаат светот низ розови очила се посреќни и причината зошто нашето тело прифаќа плацебо како вистински фармацевтски производ.

2. Менталната работа не го уморува мозокот

Чувството на замор на мозокот произлегува од нашите емоции. Составот на крв што тече низ мозокот за време на неговата активна работа останува непроменет. Иако, на пример, крвта од вените на човекот кој работел цел ден значително се менува.

mozok
Фото: Freepik

3. Најчесто, мозокот функционира автоматски

Повеќе од половина од денешните мисли се мисли од вчера. Ова е причината зошто на песимистите им е толку тешко да ја сменат својата перцепција за светот. Тие треба буквално да го „исчистат“ нивниот мозок и да го натераат почесто да реагира на позитивни работи.

4. Го гледаме она за кое размислуваме


Секое размислување се претвора во животно искуство. На пример, ако сонувате за патување во Париз, насекаде ќе гледате потсетници од овој град. Ако сакате да го промените светот околу вас, променете ги мислите.

5. На нашиот мозок му е потребен тренинг, исто како на мускулите

Мозокот не се разликува од мускулите: и нему му треба тренинг. Учење, вежби на свеж воздух, здрава исхрана, сон, патување на нови места, нови активности, фаќање белешки, танцување, па дури и играње тетрис се корисни за вашиот мозок.

6. Нашиот мозок никогаш не се одмора

Дури и кога спиеме, нашиот мозок продолжува да работи напорно. Покрај тоа, неговата активност за време на спиењето е дури и поголема отколку во текот на денот.

7. „Исклучувањето“ на мозокот одвреме-навреме е многу важно

За да не се удавиме во илјадници негативни мисли, треба да го „исклучиме“ нашиот мозок за да му дадеме пауза на нашиот имунолошки систем. Не заборавајте го активниот одмор: за нашиот мозок, тоа е најкорисниот вид релаксација.

2
Фото: Freepik

8. Во ред е ако заборавите нешто, на тој начин ја одржуваме флексибилноста на нашиот нервен систем

За да ги „спасиме“ новите спомени, нашиот мозок треба да се ослободи од старите. Би било убаво ако можеме да одлучиме што да запомниме, а што да заборавиме. За да го направите ова, треба почесто да ги користиме информациите што сакаме да ги зачуваме.

9. Нашиот мозок не чувствува болка

Нашиот мозок реагира на болка, но не ја чувствува болката поради недостиг на потребни рецептори. Иако овој факт не се однесува на многу крвни садови, нерви и ткива што го опкружуваат мозокот.

10. Можеме да го промениме нашиот мозок

Секаков вид активност го прави нашиот мозок да генерира нови нервни врски. Ако мислиме дека не сме во можност да постигнеме унапредување, оваа идеја со текот на времето само ќе се зајакне во нашата свест. Но, ако ја користите фразата „Јас ќе успеам“, самиот мозок ќе ви даде можности да ја реализирате вашата цел.

Имаме можност да постигнеме апсолутно сè. Единствено треба да веруваме.

Извор: Theliveglobal.com
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука