X
 11.10.2022 Образование

Сместувањето во студентски дом стана бесплатно во Република Српска

Сместувањето во студентските домови во Република Српска ќе биде бесплатно за сите студенти што ќе остварат право на студентски дом, соопшти Министерството за научно-технолошки развој на високото образование и информациско општество.

Република Српска е една од двете главни политичко-територијални единици на Босна и Херцеговина, а другата е Федерацијата на Босна и Херцеговина.

- Сите трошоци за сместување на студентите во иднина ќе ги носи Владата на Република Српска - напишале од Министерството.

Како што се додава, ова е дефинирано со одлука за финансирање на сместување и кофинансирање на исхрана за редовните студенти во студентските домови, пренесува „Независне“.

Од буџетот на Владата ќе бидат обезбедени 2,6 милиона марки годишно за финансирање на сместувањето. Ќе биде кофинансирана и исхраната на студентите, со 3,50 марки за студент дневно.

Од Министерството посочиле дека ова е мерка за унапредување на студентскиот стандард и високото образование. Според законот за високо образование на Република Српска, сите студенти студираат бесплатно во првата година од првиот циклус на студии и првата година од вториот циклус на студии.

Извор: Nezavisne
Насловна фотографија: Pixabay
Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование