X
 11.11.2023 Живот

Непишани правила за патување со авион: Што и да правите, веројатно ги нервирате другите патници

Извештај објавен од компанијата „Морнинг консулт“ испитувал 12 типа на однесување во текот на летот со авион и открил дека повеќето патници ги сметаат речиси сите типа на однесување за иритирачки.

- Кога ќе се прекршат непишаните правила на однесување на авиокомпаниите, тоа може да доведе до конфликт - пишува Линдзи Роешке, аналитичарка за патувања и угостителство во „Морнинг консулт“ и авторка на извештајот.

Речиси секој петти испитаник изјавил дека загриженоста за однесувањето на другите патници може да ги одврати од патувањето со авион.

Најиритантни однесувања


Според извештајот, однесувањето што најмногу им пречи на сите е инвазијата на личниот простор, без разлика дали станува збор за допирање на потпирачот за раце, просторот за нозе или преминување на невидливата линија што ги дели совозачките седишта. Околу 77 отсто од луѓето во истражувањето рекле дека тоа им пречи, додека 51 отсто рекле дека тоа отсекогаш многу им пречело.

На второ место е нехигиената, како грицкање нокти или соблекување на чевлите. Сепак, не сите се против соблекувањето на чевлите за време на летот.

Повеќе од две третини (67 отсто) од американските патници се нервираат од луѓето кои се обидуваат да излезат од авионот преку ред.

Излегувањето од авион има уште неколку непишани правила, вклучително и воздржување од предвремено влегување во ходникот и предвремено вадење на чантата.

Иако е на 9. место на листата, 62 отсто од американските патници рекле дека им пречат патниците кои се навалуваат на нивните седишта на кратки до средни релации.

Расплакани бебиња

Бебињата што плачат се наоѓаат на 10. место на листата. Во извештајот се наведува дека повеќето патници им простуваат на бебињата што плачат и не се однесуваат лошо кога родителите се обидуваат да ги смират.

Сепак, околу 57 отсто од испитаниците изразиле интерес да летаат во делот на авионот без деца, доколку постои.

Исто така, извештајот од „Морнинг консулт“ покажа дека раздразливоста се зголемува со возраста, при што бејби-бумерите покажуваат повисоки нивоа на анксиозност речиси насекаде.

На генерацијата З, која моментално има од 11 до 26 години, помалку им пречат сите овие однесувања, но не барајте од нив да се смените со седиштата.

Најголемиот јаз меѓу генерациите се пијаните луѓе, кои иритирале 83 отсто од бумерите, но само 55 отсто од генерацијата З.

Извор: Bizlife.rs
Фото: Unslpash
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот