X
 14.11.2017 Култура

Како се добива работна дозвола во Швајцарија?

Швајцарија отсекогаш била популарна дестинација за емигранти од нашиот регион. Уште пред Втората светска војна во оваа мала алпска земја живееле нешто помалку од 1.300.000 Југословени. Емигрантските квоти варирале низ времето за да кулминираат во деведесеттите, за време на војните на просторите од поранешна Југославија.

И ден-денес илјадници луѓе од нашиве простори се упатуваат кон Швајцарија во потрага по повисоки примања, подобри работни услови и подобар живот. Затоа ви нудиме краток водич низ бирократскиот процес за пронаоѓање работно место и преселување во Швајцарија.

Иако Швајцарија не е земја-членка на ЕУ, нејзините конзуларни закони се совпаѓаат со законите што важат во Унијата, така што сите граѓани од нашиов регион можат да престојуваат во таа земја до 90 дена без виза. Ваквиот престој може да се искористи за пронаоѓање работа и контакт со потенцијалниот работодавец. За секој престој подолг од 90 дена треба да се побара виза во швајцарско конзуларно претставништво.

На швајцарскиот пазар на труд, работниците од Швајцарија, од другите европски земји и емигрантите со уредна дозвола за престој, имаат предност во однос на граѓаните што доаѓаат од земји кои се надвор од Европската Унија. Сите слободни работни места мора да се пријават на регионалните комори за вработување, кои огласите ги проследуваат до ЕУРЕС-системот (ЕУ-сервисот за вработување).

Работодавците што сакаат да ангажираат работници од земји кои се надвор од ЕУ мора пред Регионалната комора да ги објаснат причините зошто не се одлучиле за работници од Швајцарија или од другите ЕУ-држави. Работодавецот исто така е должен на работниците од другите земји да им обезбеди иста плата и работни услови како и за швајцарските работници.

Исто така, согласно законот, работодавците можат да бараат исклучиво квалификувани странски работници, односно такви што завршиле соодветни училишта и имаат работно искуство во одредени области. Квалификациите и работното искуство се утврдуваат преку доставените дипломи (кои мора да се нострифицираат) и CV.

Откако ќе добијат одобрување од Регионалната комора за вработување, работодавците мора да се обратат до Кантоналната миграциска служба, која нивното барање го проследува до Државниот секретаријат за миграции.

Ако и таму се одобри барањето, Кантоналната миграциска служба го испраќа барањето за издавање виза до Амбасадата на Швајцарија во земјата од каде што доаѓа работникот, кој може таму да аплицира за виза. По доаѓањето во Швајцарија, работникот мора да се пријави во рок од 14 дена до Регионалното биро за регистрација, и дури тогаш може да почне со работа.

Дозволите за престој се задолжителен документ за сите странски работници и странци што остануваат во Швајцарија подолго од 90 дена. Правото на престој го одредува комисија во Регионалното биро за регистрација, која може да ги издаде следните видови дозволи за престој:

Дозвола Л – подразбира престој од една година и може да се продолжи на две години, но не повеќе. Главно се поврзува со одредена работа и компанија и доколку странскиот работник го смени работното место, задолжително треба да побара нова дозвола.

Дозвола Б – за оваа дозвола треба да се поседува валиден договор за работа или студирање. Се издава со важност до една година и бројот на ваквите дозволи се одредува со посебни квоти. Б-дозволите понекогаш се издаваат исклучиво за живот и работа во одредени кантони.

Дозвола Ц – се добива по 10 години живот во Швајцарија и со неа слободно можат да се менуваат работните места и престојувалиштата. Дозволите за престој се обновуваат во регионалните бироа за регистрација, од три месеци пред, до две недели по истекот на рокот.
Подготвил: Б.Б.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура