X
 31.03.2015 Образование

Временските зони во светот претставени на една мапа

Идејата за временски зони била за првпат предложена на меѓународна конференција во 1884 година. До крајот на векот, идејата веќе била прифатена и започнала да се употребува речиси секаде.


Временските зони имаат цел да го решат проблемот со различните сончеви периоди ширум светот. Но, ништо на светот не е совршено. Како што е видливо на мапата, временските зони имаат мали грешки. На пример, Алјаска има иста временска зона, иако би требало да има две.

Потоа, Аргентина ја користи истата временска зона како и источен Бразил, за разлика од Боливија и Парагвај, кои се наоѓаат веднаш над Аргентина и ја користат истата временска зона како и западен Бразил.

Индија функционира според индиско стандардно време, но некои делови од земјата следат сопствени временски зони.

Кина се дели на 5 различни временски периоди во поглед на Сонцето, но земјата користи само една временска зона. Тоа понекогаш предизвикува потешкотии во западните провинции.

За споредба, ова се зоните со земјите.


Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование