X
 17.07.2015 Култура

Зошто не треба да ги правите овие работи во странство?

Секоја земја има свои сопствени закони, традиции и обичаи. Без разлика колку вам ви изгледаат чудно, најдобро е да ги познавате и да внимавате за тоа што земјите сметаат дека е табу или криминал.

На пример, во некои земји бакшишот е секојдневие, иако во Јапонија се смета како огромна навреда. Во други земји подарувањето цвеќиња е доста добар чин, меѓутоа во некои од нив бројот на цвеќето е доста важно, бидејќи одреден број се носи само на гробишта.

Ова се грешки кои повеќето луѓе ги прават, а на кои вие треба да обрнете внимание.

 

1
2
3
4
5
7
9


Зошто не треба да ги правите?

Франција - Всушност, барањето на пари е некултурно во многу земји, но Французите некогаш го сметаат за особено критички.

Украина - Луѓето во Украина како и повеќето словенски земји носат парен број на цвеќиња на гробишта.

Нов Зеланд - Свирењето од автомобил во Нов Зеланд често пати се користи за да се навреди возачот со што му покажувате дека не се согласувате со неговите/нејзините постапки.

Индија
- Бакнувањето и држењето раце е забрането во Индија бидејќи се смета за несоодветно на јавно место.

Јапонија - Јапонците се горди да обезбедат најдобра услуга без никаков бакшиш.

Мексико - Локалните жители обожваат да се шегуваат и во основа се забавни и невини, па така и однесувајте се кон нив.

Норвешка - Многу луѓе воопшто не одат во црква, а прашањето зошто се смета за некултурно.

Турција
- Ова е непристоен гест во Турција.

Велика Британија - Ваквото прашање се смета за крајно некултурно и невоспитано.

Ирска - Локалните жители не мислат дека имаат некаков акцент.

Германија - Луѓето веруваат дека една личност може да не го доживее роденденот доколку и` се честита пред да и` биде роденден.

Кенија
- Правете го само откако некој ќе ви се обрати со вашето име.

Чиле - Важни се манирите на маса.

Сингапур -
Не ги хранете птиците и не фрлајте ѓубре, и секако, не плукајте на улица.

Америка - Бакшишот е задолжителен, а постои и процент колку треба да оставите за услугите кои ги користите.

Италија - Секако, можете да порачате во ресторан но келнерот ќе ве гледа зачудено бидејќи во Италија капучиното се пие само за појадок.

Унгарија - Иако е стара навика, некои луѓе преферираат чашите да не им се чукнат особено кога пијат пиво.

Кина -
Се смета дека носат лоша среќа доколку се даваат како подароци.
Подготвил: Тамара Мисирлиевски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура