X
 03.05.2016 Уметност

Слики кои ќе ја разбудат вашата уметничка душа

На прашањето како ќе му ги опише неговите дела на некој кој никогаш не ги видел, рускиот надреалистички сликар Владимир Куш вели: „Би ги опишал моите дела со цитат од Вилима Блејк: Ако вратите од перцепцијата се исчистени, на човек се` би му изгледало онака како што е, бесконечно...“

 

Vladimir


Овој одговор треба да ви даде увид во неговата перспектива - перспектива која го тера да создаде некои од најпрекрасните и најпознатите дела на надреализмот во поновата историја.

Куш ја опишува неговата работа како метафоричен реализам и раскажува за моќта на метафората.

„Да се рефлектира светот во огледалото на метафората - ова е мојата цел. Метафората не само што припаѓа на лингвистичката комуникација туку исто така може да се пронајде во нашиот секојдневен живот. Метафората е средсттво на комуникација според која живееме. Прво, метафората е насочена кон чувствата и потсвеста на гледачот. Таа овозмижува имагинација, како што е имагинацијата која ги создава врските помеѓу навидум различните нешта“.

Во неговите слики, Куш прикажува навидум реални сцени кои содржат сокриени слики или невозможни елементи. Она што се појавува како нешто вообичаено, кога ќе го погледнете повнимателно, е всушност нешто чудно или пак две работи наеднаш. 

 

Линк до галеријата.

Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Уметност