X
 23.05.2016 Образование

На кој начин Јапонија и Австралија привлекуваат наставници во руралните училишта?

јапонија

 

Неодамна забележав нови огласи на мојата Фејсбук страна во кои се молат наставниците да помогнат во училиштата кои се борат да опстојат. За мене не беше изненадување - редовно постирам за наставата и образованието, и во мојата долга кариера сум бил и наставник.


Огласот ја промовираше Националната наставна служба, нова шема за поттикнување на најдобрите наставници и лидери да се преселат од земјата и да започнат да работат во руралните училишта кои се борат да регрутираат нови вработени и да ги задржат вработените.

Овој пат, алгоритмите на Фејсбук ја промашиле целта; јас не работев како наставник скоро три години. Но моето искуство во посетување и проучување на образовните системи во топ-земјите во време кое јас бев во училницата ми дозволува да покажам како функционираат другите системи - и како оваа амбициозна национална програма може да биде имплементирана.

Предизвикот за квалитетни наставници во училиштата на кои најмногу им се потребни е нешто што голем број држави се соочуваат. Австралија на пример, има некои значајни географски предизвици. Кога станува збор за руралните училишта во Велика Британија тогаш тоа се крајбрежните или оддалечените училишта, кои се на два до три часа возење од најблискиот град. Во Австралија тоа е двочасовен лет. Но, како Владата ги убедува наставниците да се преселат?

Австралиските држави нудат голем број иницијативи за поттикнување на наставниците да одат да предаваат во овие далечни училишта. Иницијативите вклучуваат: субвенции за домување од 70 до 100%; придобивки ако тие останат во руралните училишта одреден број на години; покриени трошоци за патување на одмор; и додаток за „изолација од добра и услуги“.

Северна Австралија и јапонската влада исто така нудат бенефиции за надомест за наставниците кои не избрале сами да предаваат во овие училишта, и нивниот пристап е многу повеќе структуриран. Јапонците имаат систем наречен „тенкин“, во кој вработените на компаниите и владиниот сектор се ротираат во различни канцеларии на секои неколку години. Новите наставници се испратени во нови училишта после четири години, и после тоа, наставниците се ротирани во ново училиште на секои шест години. Ова им овозможува богато професионално искуство, го израмнува квалитетот на настава и ја ревитализира работната сила во секое училиште. На наставниците им се компензира со дарежливи субвенции и им се дава формално претставување на областа, во прилог на менторството и професионалниот разовј.

Друга важна карактеристика на јапонскиот систем е освен тоа што носат наставници во училиштата кадешто е потребна дополнителна помош, тие исто така имаат наставници кои успеваат да ги подобрат училиштата со нивните силни вештини на предавање. Оваа точка е од клучно значење. Само преселувањето на добрите наставници не е доволно да се направи значително влијание врз системот, бидејќи истата количина на талент е дистрибуирана но само на еден поинаков начин. За да се има значително и долготрајно влијание врз квалитетот на наставата во земјата, потребно е да се обезбедат системи кои нудат поддршка на наставниците да учат едни од други.

Во Јапонија, Сингапур и Шангај, ова учење се случува преку лекциите, каде наставниците од различна експертиза и искуство ги планираат лекциите заедно, се набљудуваат едни со други додека предаваат и имаат дискусии за ефикасноста на педагогијата. Наставниците во Финска исто така имаат неделна сесија за планирање на часовите со своите колеги, што им овозможува да учат едни од други. Фокусот на овие места е во поддршката на наставниците.

Системот на Кореја ги ротира наставниците како што прави Јапонија, но тие исто така овозможуваат искуство со работење во училишта во неповолна положба и ова е многу поважно од работењето во богатите области.

Со голем број на иницијативи за кариерата, вклучувајќи и гарантиран професионален развој и време за поддршка на другите, придобивките од Националната настава може да убедат повеќе брилијантни наставници да се преселат во руралните средини и предизвикувачките училишта - и тие да останат таму. 
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование