X
 22.07.2016 Култура

Најправоаголните земји во светот: Каде е Македонија?

Државата Вајоминг во САД е најправоаголна земја што постои. Доколку ги видите нејзините граници, тие изгледаат како коцка.


Ова е бидејќи државните граници требале да бидат бидат линии од должина и широчина. Како е можно териториите да бидат во форма на квадрат кога сепак на нивната територија влијаеле конфликти, дипломатии и тектонски движења?

Дејвид Бари користејќи скицирани мапи ги мерел границите и колку се квадратести.

1. Египет (0.955)


2. Ватикан (0.948)


3. Сент Мартин (0.937)


4. Лесото (0.936)


5. Јемен (0.928)


6. Гана (0.924)


7. Македонија (0.921)


8. Брегот на Слоновата коска (0.919)


9. Полска (0.919)


10. Науру (0.917)


Ова е серија на истражувања на држави кои имаат правилни линии за граници. Идејата е што моќта на колониите често ги дефинираат земјите со тоа што цртаат прави линии на мапа, без да обрнат внимание за разните постоечки локални култури и каде тие луѓе живеат.


Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура