X
 09.12.2016 Култура

Катар ги менува правилата за виза за странските работници

катар

 

Странските работници во Катар повеќе нема да треба да носат одобрение од нивните постоечки работодавци за да променат работно место ако тие пополнат фиксен договор за рок.


Законот на Катар за влез и излез и престој на странски работници ќе стапи во сила на 13 декември, изјави Министерот за административен развој, труд и социјална политика.

Работниците на договор на определено време кои сакаат да ги променат работните места треба да дадат информации во согласност со условите на нивните договори, но нема да имаат потреба од дозвола од нивните сегашни работодавци ако го завршиле нивниот договор.

Ако го немаат завршено договорот, тие мораат да побараат дозвола од работодавецот за да си заминат, освен ако можат да докажат дека биле експлоатирани или малтретирани.

Работниците со отворени договори ќе можат да променат работа без дозвола, меѓутоа само после 5 годишен период на извршување на служба. Овие работници мораат да обезбедат писмено известување.

Работодавците исто така ќе мораат да се согласат за датуми за годишен одмор со нивните вработени за да им овозможат да добијат дозвола за излез од државата.

Вработените кои сакаат да ја напуштат земјата за одмор или за нешто итно ќе мораат да го достават ова барање до нивниот работодавец, во согласност со условите на нивниот договор, а во повеќето случаи се очекува барањата за излез да бидат одобрени и веднаш обработени од работодавците.

Ако работодавецот одбие барање, работникот ќе може кај комисија да аплицира за дозвола за излегување од државата или преку програмата за е-владини услуги или лично во државната служба и полициските станици низ Катар.

Одлуката ќе се донесе во рок од 72 часа. За време на овој период, комисијата ќе спроведен проверка за работникот како и тоа дали постои некакво кривично гонење или финансиски проблеми. И работодавецот ќе биде прашан за негови забелешки. Ако работодавецот не може да докаже дека треба да се отвори кривично дело против работникот, тогаш ќе биде дозволена дозвола за излез.

Во случај на вонредна состојба, процесот може да се забрза и да се заврши за пократко од 72 часа. Работниците чии договори се прекинати имаат три месеци да пронајдат нова работа пред да мораат да го напуштат Катар. Оние кои го напуштиле Катар и им била откажана работата и престојот, може да се вратат ако добијат нова виза, освен ако не се прогласени за виновни за злоупотреба на нивното претходно работно место.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура