X
 16.07.2020 Образование

Како државите во светот ќе ги отворат училиштата од септември, а што ќе правиме ние?

Безбедно ли е да се отворат училиштата од септември? Како да се изведува настава, а во исто време да се обезбеди максимална заштита на децата од Ковид-19? На овие прашања, различни земји во светот имаат различни гледишта. Додека едни веќе одамна ги отворија и функционираат, други бараат строго почитување на конкретни мерки, трети пак, размислуваат кој чекор да го преземат од следната учебна година. Македонија, е во третите.
Неофицијално, во некои училишта се мерат училниците, се разгледува квадратурата, за да се обезбеди потребната физичка дистанца во случај да треба да се вратат децата назад во училиште.
Кога ќе се вратат назад во училиштните клупи учениците низ светот? Какви протоколи се воспоставени? Ја анализиравме состојбата во повеќе држави.

Прочитајте повеќе на Деца.мк.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование