X
 07.02.2017 Култура

Земјите кои нудат најдобра рамнотежа меѓу работата и животот

Достигнувањето на здрава рамнотежа помеѓу работата и животот е врвен приоритет за повеќето луѓе, а во светот постојат некои земји кои промовираат подобра култура во врска со ова.

работа живот

Истражување од „InterNations“, најголемата мрежа за луѓе кои живеат и работат во странство, оценија 43 различни аспекти на животот во странство, на скала од 1 до 7.

Еден од под-индексите беше и рамнотежата помеѓу работата и животот.

Истражувањето вели дека не постои директна корелација помеѓу долгите работни часови и незадоволството со рамнотежата помеѓу работата и животот. Така на пример, Франција има втора најкратка работна недела во светот со 41 час во просек, меѓутоа не се појави на врвот. Интересно е да се види како некои луѓе кои работеле подолги часови се всушност најзадоволни поради добрата безбедност што ја нуди работното место како и дополнителните активности.

Ова се најдобрите земји кои овозможуваат одлична рамнотежа меѓу работата и животот.

13. Костарика
12. Германија
11. Чешка
10. Оман
9. Австралија
8. Австрија
7. Унгарија
6. Шведска
5. Тајван
4. Луксембург
3. Нов Зеланд
2. Данска
1. Норвешка
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура