X
 10.03.2017 Технологија

Хокинг: Без „светска влада“ технологијата може да го уништи човештвото

Технологијата мора да биде контролирана за да се зачува иднината на човештвото, предупредува Стивен Хокинг.


Физичарот, кој зборуваше за опасностите од вештачката интелигенција, сега вели дека единствена надеж е „светска влада“. Тој смета дека нашата логика и разум се можеби единствениот начин за да се порази растечката закана од нуклеарна и биолошка војна. Иако вели дека „светската влада“ би била оптимално решение, сепак и тука постои закани тоа да премине во тиранија.

Сепак, Хокинг е оптимист. Тој мисли дека човечката раса ќе се издигне и ќе успее да справи со предизвиците. Хокинг неодамна ги посочи преголемата населеност на Земјата, климатските промени и болестите како некои од заканите со кои се соочува нашата планета. Хокинг тврди дека човекот создал технологија која може да ја уништи Земјата и дека мораме повторно да се обучуваме за нов свет каде што роботите можат да заменат многу од секојдневните работи.

За да избегнат споменатите закани, човештвото мора да колонизира други планети, а за тоа ќе бидат потребни повеќе и од 100 години, смета Хокинг.
Подготвил: Маја Пероска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Технологија