X
 05.04.2017 Култура

Зошто Велика Британија е посебна?

Британците обично ја мерат висината во стапки и инчи, пивото во пинти, а растојанието во километри.

мапа на метрички систем

Станува збор за мешавина од империјално и метричко мерење, кое еден „Reddit“ корисник успеал да го претстави на мапа.

На мапата се истакнати кои земји го користат метричкиот систем (претставени се со сина боја), а кои го користат империјалниот (претставени се со црвен боја).

Велика Британија е обележана со зелена боја, со следниот опис:

„Луд систем кој се нарекува метрички, но всушност ги користи и двата системи и ги малтретира Американците што го користат империјалниот“.


Како што можете да забележите, постојат мал број на земји означени со црвена боја - тоа е затоа што Америка е единствената развиена земја во светот што официјално не го усвоила метричкиот систем.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура