X
 12.07.2017 Образование

Се повлекува учебникот по „Општество“ во кој има дискриминаторски содржини

Учебникот за четврто одделение по „Општество“ за кој Народниот правобранител утврди дека има дискриминаторска содржина, ќе биде повлечен од страна на Министерството за образование и наука. Омбудсманот позитивно се произнесе во однос на претставката која беше поднесена со помош на Коалицијата СЗПМЗ која најпрво беше иницирана од 40-тина мајки кои живеат во еднородителски семејства, вонбрачни заедници и брачни заедници,поддржани дополнително и од страна на останати 8 организации. Имено, овие засегнати страни укажуваат на повреда и вршење на дискриминација врз основа на брачен и семеен статус и религија во областа на образованието.
-На страница 18 во учебникот се учи за брачен живот и брачни улоги и меѓу другото се бара од учениците да залепат фотографија од свадбата на родителите или да ги нацртаат, притоа да одговорат кога нивните родители стапиле во брак и на која возраст, колку години се во брак и оставено е на учениците да заокружат, дали родителите се венчале во матично (општина), црква или друго. Ваквата вежба, како што е зададена во учебникот е дискриминаторска и вознемирувачка за цели групи родители и деца кои не живеат во конвенционални брачни односи и семејства, и тоа: заjavascript:void(0); децата од еднородителски семејства, чии родители се разведени или пак еден од родителите е починат, непознат или исчезнат, деца кои живеат со роднини, деца без родители, деца чии родители живеат во вонбрачна заедница, па дури и децата чии родители стапиле во брак, но решиле да не направат свадба. Вежбата не дава можност децата од неконвенционалните семејства и брачни односи без вознемиреност и стигматизација да ги претстават односите во своето семејство или дом, бидејќи бракот како заедница и свадбата како начин на прослава, се претставени како единствено „нормални“ заедници и поведенија – велат од Коалицијата СЗПМЗ .

Министерката за образование и наука Рената Дескоска, неодамна изјави дека сите учебници од сите нивоа на образование ќе бидат ревидирани, и ќе се отстранат содржините кои поттикнуваат дискриминација по било која основа како и говор на омраза.
Подготвил: Милена Атанасоска-Манасиева

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование