X
 17.03.2024 Наука

Научници предвидуваат катастрофа на Земјата за 10 години

Ново истражување спроведено на Универзитетот „Колорадо Болдер“ покажало дека Арктикот би можел да остане без мраз за 10 години, што може да има сериозни последици врз светскиот екосистем. Научниците откриле дека мразот се топи повеќе од вообичаено во текот на летото и повторно замрзнува во зима, но во помали количини од порано.

Според нивните сознанија, првиот период без мраз на Арктикот би можел да се случи оваа деценија. Помалку мраз значи побрзо затоплување на океаните, што доведува до дополнително топење на ледените острови и придонесува за топли бранови на копното.

Иако промените во големината на мразот се нормални помеѓу летото и зимата, сепак, сега и летниот и зимскиот мраз стануваат помали. НАСА, исто така, заклучува дека и летните и зимските ледени плочи се намалуваат. Овој феномен не е нов, но се чини дека се влошува. Арктичкиот морски мраз се намалува од 1978 година, кога НАСА почнала да ги следи промените преку сателит.

Минимална покривка

Според новата анализа, авторите на студијата предвидуваат дека првите сезони без мраз би можеле да се случат некаде во 20-тите или 30-тите години на овој век. Кога велат „без мраз“, тие не мислат 100 проценти без мраз. Тоа значи дека океанот би имал помалку од милион квадратни километри мраз, што звучи како многу, но дури и минималната ледена покривка на Арктикот во 2023 година покривала 4,23 милиони квадратни километри.

Според нивните предвидувања, летниот мраз на Арктикот ќе се намали на околу 24 отсто од големината во 2023 година до 30-тите години. Овие намалувања ќе се случат „без оглед на сценариото за емисии“, предвидуваат тие. Со други зборови, арктичкиот морски мраз се движи кон рекордно ниско ниво, дури и ако емисиите на стакленички гасови се намалени.

Оваа минимална ледена покривка би била само за еден просечен месец, но ќе се зголемува со текот на времето, предвидуваат авторите на студијата. До 2067 година тие предвидуваат дека Арктикот често ќе биде без мраз, не само во септември, туку и во август и октомври.

Намалување на стакленичките гасови

Сепак, намалувањето на емисиите на стакленички гасови би го одложило тој настан бидејќи мразот на Арктикот брзо реагира на промените во емисиите на јаглерод.

- Сето ова би го трансформирало Арктикот во сосема поинаква средина, од бел летен Арктик до син Арктик. Значи, дури и ако условите без мраз се неизбежни, сепак, треба да ги одржуваме емисиите што е можно пониски за да избегнеме пролонгирани услови без мраз - истакнала првата авторка на студијата, Александра Јан, вонреден професор по атмосферски и океански науки на Институтот за арктичко и алпско истражување при Универзитетот „Колорадо Болдер“.

Ова се само предвидувања, но авторите на студијата се потпирале на многу претходни студии од други тимови, а не само на еден извор на податоци. Губењето на морскиот мраз во таков обем би имало повеќекратни последици.

Извор: Klik.hr

Фото: Freepik

Подготвил: Маја Пероска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука