X
 18.05.2018 Култура

Како се создаваат звуците во филмовите?

Дали некогаш сте работеле како статист во филм додека главните ликови ја развиваат приказната во преден план? Ако сте работеле, тогаш знаете дека снимањето се одвива во апсолутна тишина.

Иако сцената во филмот е гласна, со музика, снимањето се одвива во тишина. Зборуваат само актерите, а другите само ги отвораат устите и прават мимики. Подоцна, дизајнерите на звукот додаваат бучава на толпата, додаваат музика, чекори, отворање и затворање на вратата и речиси секој друг звук што го слушате покрај разговорот на актерите.„Магијата на правење звук“ го открива делото на овие уметници, едни од најпознатите во забавната индустрија. Овие уметници ги создаваат сите случајни звуци што би очекувале да ги слушнете во реалниот живот. Доколку добро си ја работат работата, никој во публиката нема да го забележи тоа.

Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура