X
 20.09.2021 Образование

Зголемен бројот на ученици во стручните училишта

Во средното стручно образование годинава се запишани 1.384 ученици повеќе во споредба со лани, што значи бројот на ученици во стручните училишта е зголемен за 6

- Во СОУ „Гоце Делчев“ отворивме две дуални паралелки, една со забни техничари и една за машински техничари за компјутерско управување, а има и трета паралелка од земјоделска насока, која и покрај тоа што не е дуална, ќе функционира како таква бидејќи во меѓувреме е обезбедена компанија со која училиштето ќе соработува за реализација на практичната настава - информира министерката за образование и наука Мила Царовска. Таа нагласи дека во училиштето се запишани вкупно 56 ученици во прва година, од кои 38 во стручно и 18 во гимназиско образование, а овој проект се спроведува во соработка со коморите на бизнис-заедницата, со општините и училиштата и со голема поддршка од швајцарската амбасада преку „Учи паметно, работи стручно“.

Министерката сподели податок дека во новата учебна година бројот на дуални паралелки е зголемен на вкупно 97, за разлика од минатата кога имаше само 11 вакви паралелки во чија реализација на наставата учествуваат и компании.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование