X
 21.09.2018 Здравје

Зошто овчите сипаници се многу полоши за возрасните?

Сите знаеме дека треба да прележеме сипаници кога сме мали. Штом еднаш сме ги прележале, веќе никогаш нема да се повторат и тие се многу полоши за возрасните отколку за малите деца - може да бидат и смртоносни, а ризикот се зголемува како што старееме. Но, речиси секоја друга болест е многу полоша за децата отколку за возрасните. Па зошто овчите сипаници се толку специјални? Што ги прави полоши за возрасните отколку за децата?

Еве еден одговор: возрасните преживуваат повеќе компликации кога ќе се разболат од децата. Тоа значи дека ако возрасен човек кој не прележал варичела почне да се нафрла, поверојатно е дека тој ќе страда од контраиндикации, како пневмонија, хепатит и енцефалитис. Кај мажите овие ризици се уште поголеми. Очигледно сите тие несакани ефекти се опасни на свој начин, но зошто е поверојатно да се појават кај возрасни лица отколку кај деца?

Некои експерти шпекулираат дека одговорот лежи во разликите меѓу имунолошкиот систем кај возрасните и кај децата. Кај имунолошкиот систем на децата доминираат фагоцити, кои се големи клетки што го „јадат“ секој надворешен материјал, додека во имунолошкиот систем на возрасните има повеќе антитела кои ги напаѓаат натрапниците. Можеби „гладниот“ имунолошки систем е поефикасен против одредени вируси.

Сепак, професорот Џон Сварцбург од Школата за јавно здравје при Беркли има друга теорија. Можеби вирусите и нивните домаќини имаат псевдосимбиотична врска која може да се вознемири ако лицето заболи во „погрешно“ време. Тој за пример го зема полиовирусот. Кога стандардите за чиста вода за пиење се зголемиле, нивото на заразени кај децата драстично опаднало, а кога истите тие деца се заразиле на постари години, ефектите биле многу полоши. Сепак, Сварцбург истакнува дека неговата теорија е само шпекулација.

Но, ако сте возрасно лице кое никогаш не ги прележало сипаниците, а вашето дете само што се вратило дома целото исфрлено, имаме добри вести. Покрај верувањето дека сите треба да ги прележат сипаниците како деца за да не го преживуваат тоа како возрасни, има ефективна вакцина.

Сепак, ако ова го читате премногу доцна, единственото нешто што можете да го направите е да оставите да помине што е можно побрзо и побезболно. Бидете смирени, пијте многу вода и консултирајте се со лекар.
Подготвил: Билјана Арсовска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Здравје