X
 22.08.2021 Наша тема

Малолетници не можат да влезат во молови, Ален Рустемов – момчето со златна ракавица... Што истражувавме неделава

Доколку пропуштивте...


Не можете да ги делите, а вирусот ве плаши. Треба ли да се пуштат малолетниците да летуваат сами во услови на пандемија? „Мамо, тато дали ќе ме пуштите летово сама да одам на летување?“ Ова е едно од најпоставуваните прашања за време на летните распуст од страна на средношколците. Со тоа и една од најголемите дилеми на родителите. Секое лето тинејџерите сонуваат со друштвото да минат денови покрај езеро или море, ослободени од обврските и претпазливото око на родителите. А мајките и татковците веќе втора година со ред имаат уште една голема тежина на главите, како да се пушти детето на одмор, а истовремено и да се заштити од коронавирусот.

Колумна: Македонската сложувалка од илјада делови - Ќе ги најдеме ли вистинските? Редици пред банките, облечени во нервоза и препотување. Свадбари, позитивни но во очи свадба освежени со инфузии, за да можат да се веселат вечерта. Кластери кои повторно ги полнат болниците. Журкачи по концерти и „боеми” по кафеаните, со високо подигнати раце оти животот е еден. 

Ален Рустемов, момчето со златна ракавица: „За боксер-шампион, треба челична волја“ Момчето со златна ракавица - така го нарекуваат 17-годишниот битолчанец Ален Ристемов поради силниот удар на тупаницата. Годинава стана државен првак на Македонија во бокс во категоријата на јуниори до 56 килограми. Сега се подготвува за натпревари од Регионалната лига, а голем сон му е да учествува на Европското првенство што ќе се одржи во ноември годинава во Будва, Црна Гора.

Интервју со проф. д-р Дарко Лазаров, добитник на наградата за најдобар млад истражувач од НБРМ и член на Собранието на Стопанската комора на Македонија  Проф. д-р Дарко Лазаров, вонреден професор и раководител на Катедрата за економија на Економскиот факултет при Универзитетот „Гоце Делчев“ – Штип, говори за наставните и научноистражувачките капацитети на Економскиот факултет, како и за потребата од промени во академските програми согласно барањата и потребите на бизнис-секторот

Малолетници не можат да влезат во молови, редарите не им веруваат на годините На социјалните мрежи родители на средношколци посочуваа дека нивните деца не биле пуштани во затворени трговски центри бидејќи редарите им барале сертификат за вакцинација. Некои од нив немале лична карта или друг документ за идентификација со кој би можеле да ја докажат својата возраст, односно дека се малолетни лица

Професор д-р Љубица Каракашова и доцент д-р Фросина Бабановска-Миленковска од Институтот за храна: „Производството на храна претставува составен дел на безбедноста на секоја земја“ Во производството и трговијата со храна се вработени околу 50 % од вкупното население што е вработено во светот. Во развиените земји производството на храна е поголемо од потрошувачката, па поради тоа тие се и најголеми извозници на храна на светскиот пазар. Затоа, производството на храна претставува составен дел на безбедноста на секоја земја.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наша тема