X
 23.06.2021 Уметност

Како животот во град може да биде поднослив за време на горештините? Виена има одговор

Пред 10 години Виена имаше 51 отсто зелена површина, а неодамнешните мерења покажаа дека овој удел е зголемен и сега изнесува 53 отсто. Овој факт првенствено се должи на пренамена на напуштените индустриски области кои Виена одлучи да ги претвори во зелени површини, наместо градежни земјишта.

Во следните неколку години, Виена исто така планира да изгради 13 хектари нови паркови и позеленување на 150 градски фасади за да го намали ефектот на урбаните топлински острови, што може да предизвика температурни разлики помеѓу центарот на градот и неговата околина до 12 степени.

Проектот за зазеленување на фасадите е веќе во тек и ја враќа природата во градот и ги лади сивите улици. За таа цел, Виена и научниците го развија најновиот проект наречен „БеРТА-систем“, кој веќе е имплементиран во десет различни места, кои се преполни со згради. Уредувањето се состои од трајни корита со цементни влакна со резервоари за вода и хранливи материи, т.е. подлога. Растенија што се прилагодуваат на фасадите се засадени во корито.

Субвенционирање на позеленување на фасадите

Со зазеленување на фасадите се постигнува почист воздух и позитивна микроклима. Температурите на зелените фасади можат да бидат до 13 степени Целзиусови пониски, што ја намалува емисијата на јаглерод диоксид. Зелените површини ги штитат зградите од временските услови и помагаат да се намалат трошоците за обнова и одржување. Покрај тоа, ваквите фасади не само што ја зголемуваат вредноста на недвижниот имот, туку придонесуваат и за квалитетот на животот и здравјето на жителите.

viena
Фото: Freepik

Зелената оаза станува и паркинг покрај омилениот виенски Нашмарк. Со своите 12.000 квадратни метри, овој паркинг не е само голема асфалтирана површина, туку и еден од најголемите термални острови во градот, а со тоа и голем проблем за климата на градот, изјавуваат официјалните лица од градот.

Граѓаните на Виена се поканети да учествуваат во отворен дијалог и на тој начин да создадат основа за најдобро решение за пренамена на паркингот. Ќе се собираат идеи и очекувањата на граѓаните, а истовремено ќе се дискутира и за последиците што може да ги има ваквиот проект.

Сите жители ќе можат да учествуваат во обликувањето на новиот јавен простор до јули 2021 година, преку дигитална платформа и социјални мрежи. Сè ќе се одвива под надзор на градската служба за архитектура и урбанизам во Виена, бидејќи Нашмарк, како и самиот паркинг, се наоѓа во област заштитена од споменици на културата и природата.

Како да се излади врелиот асфалт?

Покрај уредувањето, Виена веќе започна да создава места во градот каде жешкиот градски асфалт ќе се лади со вода. Еден таков систем за ладење беше изграден во Шварценбергплац, и започна работата на претворање на Талиастрасе во „Булевар на климата“.

Во секој случај, Виена покажува како градот може да се направи поднослив за живеење за време на големите горештини.


Извор: 6yka.com
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Уметност