X
 24.07.2017 Технологија

Како интелигентните агенти учат да трчаат?

Програмите на вештачката интелигенција имаат повеќе начини на учење нови работи. Истражувањето спроведено од научниците од „DeepMind“ покажува како нивните агенти самостојно учат нови работи, а резултатите се симпатични.

Три агенти добиле задача да дојдат од точката А до точката Б, а научниците ги интересирало дали можат со награда да ги развијат моторните вештини на нерамни терени и препреки. Заклучокот - можат!

Резултати


„Изборот на комплексна животна средина би можел да го олесни учењето“, велат научниците. Некои од заклучоците до кои дошле и хипотезите кои ги потврдиле за секој од трите агенти се:

Планар Вокер:
Спонтано научи да скока преку празнини помеѓу две платформи, да скока и да оди преку препреки и да се наведнува под платформата. На самиот крај од експериментот Вокер може да ја прескокне препреката со висина колку неговата.

Квадрупед:
Различен од Вокер, со оглед на кратките нозе кои не му овозможуваат едноставен премин дури и при наједноставните пречки. Но кога тренира на терен кој одговара на неговиот дизајн, започнува да ги развива стратегиите со чија помош ги поминува пречките.

Хуманоид:
Најкомплексен од сите три. Потешко учи и се држи до сигурни алгоритми со чија помош поминува преку теренот. Но со текот на времето поминува низ теренот низ кој не поминал никогаш со минимални грешки и со дополнителна надворешна сила. Програмата е прекината во два случаи: кога растојанието меѓу главата и нозете е помало од 0,9 метри и кога растојанието меѓу главата и подот е помало од 1,1 метар.

Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Технологија