X
 25.06.2024 Технологија

„Мета“ ќе користи податоци од корисниците за обука на ВИ

„Мета“, компанијата која стои зад „Фејсбук“, „Инстаграм“, „Тредс“ и „Вацап“, објави дека од 26 јуни 2024 година ќе ги користи корисничките податоци од овие платформи за да ги обучи своите модели со вештачка интелигенција (ВИ). Оваа одлука предизвика загриженост за приватноста, особено поради големиот број лични информации до кои „Мета“ има пристап.

Податоците што ќе се користат вклучуваат широк опсег на кориснички интеракции, како што се објави, пораки и ангажмани со чет-ботови. „Мета“ планира да ги искористи овие податоци за да ги подобри можностите на своите системи за вештачка интелигенција, кои се клучни за подобрување на корисничкото искуство, преку персонализирана содржина и подобра функционалност на услугите.

Сепак, оваа политика за собирање податоци не е секаде прифатена, особено во регионите со строги прописи за заштита на податоците.

Механизми за откажување од „Мета“-следење

Во Соединетите Држави корисниците имаат ограничени опции да се откажат од оваа употреба на податоци. Тие не можат целосно да ја спречат „Мета“ да ги користи нивните податоци, но можат да побараат бришење на одредени јавни информации од трети страни, преку Центарот за помош на „Мета“. Овој процес, иако е достапен, можеби нема целосно да ги ублажи грижите на корисниците, кои не сакаат нивните податоци да се користат во каков било капацитет за обука за вештачка интелигенција.

Од друга страна, во Европската Унија и Велика Британија регулаторите обезбедиле привремен одмор за потрошувачите. Регулаторните тела во овие региони успешно го одложија почетокот на собирањето податоци на „Мета“ за целите на обуката за вештачка интелигенција. Дополнително, корисниците во ЕУ и ВБ имаат можност поцелосно да се откажат со приспособување на одредени поставки во апликацијата.

Оваа разлика ги истакнува различните нивоа на спроведување на заштитата на податоците и автономијата на корисниците во различни региони. Што ќе се случува со податоците на корисниците надвор од овие региони, засега не е познато.

Загриженост за приватноста и регулаторниот надзор

Одлуката на „Мета“ да користи кориснички податоци за обука на вештачката интелигенција доаѓа во време на поширока дебата за приватноста на податоците и етичката употреба на личните информации. Критичарите тврдат дека таквото обемно собирање и користење податоци може да ги наруши правата на приватност на поединци и да доведе до потенцијална злоупотреба на чувствителни информации. Зголемената зависност од технологиите за вештачка интелигенција дополнително ги комплицира овие прашања бидејќи ефикасноста на алгоритмите во голема мера зависи од количината и квалитетот на податоците на кои се обучени.

Иднината на вештачката интелигенција и приватноста на податоците


Додека „Мета“ ги продолжува своите амбиции за вештачка интелигенција, рамнотежата помеѓу технолошкиот напредок и заштитата на приватноста останува спорно прашање. Способноста на компанијата да се придржува до регулаторните рамки и да одговори на грижите на корисниците ќе биде клучна за обликување на јавната доверба и прифаќање на услугите управувани од вештачката интелигенција. Оваа ситуација ја нагласува потребата од континуиран дијалог меѓу технолошките компании, регулаторите и јавноста, за да се осигури дека иновациите со вештачка интелигенција се спроведуваат одговорно и етички.

Извор: bug.hr

Фото: Freepik

Подготвил: Маја Пероска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Технологија