X
 25.08.2020 Наука

Психолози ги објаснуваат најчестите работи што не можеме да ги правиме во нашите соништа

Сè уште целосно не ја разбираме целта на нашите соништа, но тоа не ги спречува нашите мозоци да создаваат убави и необични концепти во алтернативни светови што нè оставаат зачудени наутро. Но, поради некоја причина, некои обични предмети и активности се чини дека никогаш не се појавуваат во нашите соништа, додека летањето, битки со вонземјани или возење мотоцикли може да бидат дел од нашиот нормален репертоар на соништа. Сепак, нештата како паметните телефони, огледалата и храната се ретки гости во нашите соништа.

1. Паметни телефони во нашите соништа

Според истражување, само 3,55 отсто од жените и 2,69 отсто од мажите гледаат паметни телефони во нивните соништа. Можеби ова е поврзано со фактот дека паметните телефони и модерните уреди се појавија во нашите животи неодамна, а нашите мозоци не се навикнати на нив.

Постои теорија дека сонуваме за нашите мозоци да ги обработат нашите грижи и стравови и тоа ни помага да се справиме со стресните настани. Значи, соништата дејствуваат како еден вид еволуиран одбранбен механизам.

Сепак, некои околности може да предизвикаат појава на паметни телефони во нашите соништа. Алис Роб, автор на книга за соништа, споделува дека луѓето со поголема веројатност ќе гледаат паметни телефони во нивните соништа кога минуваат низ некои интензивни животни настани, како жалост или губење на некој близок.

2. Пишување, читање или зборување

Регионите на нашите мозоци што се одговорни за толкување јазик се многу помалку активни додека спиеме. Затоа формирањето и изразувањето може да станат доста честа задача.

На пример, некои луѓе забележуваат дека не се сигурни дека тие или другите луѓе всушност зборуваат во нивните соништа, а комуникацијата меѓу нив повеќе личи на телепатија. Така, можеме да ги разбереме концептите и идеите додека спиеме и можеме да се изразиме, но навистина не го слушаме звукот или не гледаме некој како зборува.

Истото важи и за читањето, пишувањето или кажувањето време. Можеме да добиеме општа идеја, но ретко можеме да разликуваме одделни зборови или да го кажеме точното време. Сепак, луѓето што многу го користат јазикот во секојдневниот живот, како што се писателите или поетите, всушност можат да имаат смисла за јазикот во нивните соништа и да дојдат до нови идеи кои сè уште можат да бидат корисни откако ќе се разбудат.

3. Средба со странци


Постои теорија дека нашите мозоци не можат да „измислат“ нови луѓе, а сите странци што ги гледаме во нашите соништа се или луѓе со кои веќе сме се сретнале некаде или нивните лица се комбинација на карактеристики што веќе сме ги виделе. Додека истражувачите истакнуваат дека досега не постои начин да се тестира оваа теорија поради природата на нашите соништа, тие велат дека оваа хипотеза сепак може да биде вистина.

Поголемиот дел од нашите соништа веројатно ќе се засноваат на елементи од нашите животи, така што веројатно сме ги виделе странците од нашите соништа. Можеби не се сеќаваме на нив бидејќи интеракцијата била кратка и бесмислена, како на пример, ако гледаме некоја личност во толпа или на некоја ТВ-реклама и не сме свесни за неа.

sonuvanje
      Фото: Pixaby

4. Вршење физички активности

Сите веројатно сме биле таму - се обидувате да трчате, да се борите или да скокате високо, но се чувствувате како да правите сè со бавно движење без разлика колку и да се трудите. Истражувачите сугерираат дека можеме да го согледаме времето различно додека спиеме, и побрзо и побавно.

Покрај тоа, ги гледаме соништата за време на нашиот РЕМ-сон, а нашите мускули се имобилизирани и опуштени. На овој начин нашите мозоци се уверуваат дека нема да постапуваме според она за кое сонуваме. Значи, ова чувство на бавно движење може да се појави поради недостиг на повратни информации во мускулатурата или побавна процедура на нервно ниво во текот на оваа фаза на спиење.

5. Гледање на вашата рефлексија во огледало


Огледалата и рефлексиите се интересни концепти кога станува збор за соништата. Поентата е дека во реалниот свет рефлексиите се придржуваат кон законите на физиката, но соништата се водени од нашите потсвесни очекувања и спомени, а правилата за „реалниот живот“ не се применуваат таму.

Некои луѓе веруваат дека со оглед на тоа што соништата можат да ни помогнат да го обработиме нашиот начин на живот, гледањето на вашиот одраз во огледало може да биде за да се погледнете себеси од психолошка гледна точка наместо реална. Значи, работите што ги гледате во огледало може да имаат некои корелации со настани во вашиот секојдневен живот, вашата самодоверба и борби низ кои сте минувале.

6. Вкусување храна

Експерт вели дека луѓето ретко го чувствуваат вкусот на храната во соништата и дека имаме тенденција да запомниме дека сме јаделе или само што сме јаделе.

Но, понекогаш луѓето го чувствуваат вкусот на храната во нивните соништа, што е особено вообичаено кај луцидните сонувачи. Така, храната може да има вкус исто како што сте го замислиле, подобро, или да имате непредвидлив вкус заснован на вашите очекувања и спомени.

Извор: Bright Side
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука