X
 28.01.2020 Култура

Зошто е добро да имате повеќе книги отколку што можете да прочитате?

Обожавам книги. Ако одам во книжарница за да ја проверам цената на некоја книга, излегувам со три книги за кои веројатно не знаев дека постоеле. Купувам книги од втора рака, додека ѝ објаснувам на сопругата дека тоа е за добра кауза. Го обожавам дури и мирисот на книгата, таа слаба миризба на ванила што излегува секојпат кога ќе ја свртите страницата.

Проблемот е што мојата навика за купување книги ја надминува мојата способност да ги читам. Ова доведува до повремено чувство на вина поради непрочитаните томови што се наоѓаат на моите полици. Ви звучи познато?

Но, можно е ова чувство на вина да е сосема неоправдано. Според статистичарот Насим Николас Талеб, овие непрочитани книги што тој ги нарекува „антибиблиотека“ не се знаци на интелектуален неуспех. Токму спротивното.

Животот со „антибиблиотека“

Талеб го постави концептот на антибиблиотека во неговата најпродавана книга „Црниот лебед: влијанието на крајно невозможното“. Тој почнува со дискусија за плодниот автор и едукатор Умберто Еко, чија лична библиотека имала неверојатни 30.000 книги.

Кога Еко организирал средби за дружење во неговиот дом, гостите се воодушевувале од големината на неговата библиотека и претпоставувале дека таа го претставува знаењето на домаќинот - што, несомнено, било експанзивно. Но неколку посетители ја сфатиле вистината: библиотеката на Еко не била обемна затоа што тој многу читал, туку поради неговата желба да прочита многу повеќе.

knigi
Фото: Wikimedia


Истото го мислел и Еко. Тој пресметал дека би прочитал околу 25.200 книги кога би читал по една книга дневно, во период од неговата 10. до 80. година. - Ситница - коментирал тој, во споредба со милион книги достапни во која било добра библиотека.

Извлекувајќи го примерот на Еко, Талеб заклучува:

Прочитаните книги се далеку помалку вредни од непрочитаните. (Вашата) библиотека треба да содржи голем дел од она што не го знаете. Ќе акумулирате повеќе знаење и повеќе книги како што стареете, а растечкиот број на непрочитани книги ќе ве прогонува. Колку повеќе знаете, толку поголем ќе биде бројот на непрочитани книги.

Вредноста на антибиблиотеката произлегува од тоа како ја предизвикува нашата самопроцена обезбедувајќи постојан потсетник за сè што не знаеме. Книгите во мојот дом ме потсетуваат дека не знам ништо за криптографијата, еволуцијата на пердувите, италијанскиот фолклор итн.

- Го третираме нашето знаење како лична сопственост за да се заштитиме и одбраниме. Тоа е украс што ни овозможува да се издигнеме - пишува Талеб.

Неистражените идеи нè поттикнуваат да продолжиме да читаме, да продолжиме да учиме и никогаш да не ни е удобно што доволно знаеме. Авторката Џесика Стилман ова го нарекува сфаќање на интелектуалната скромност.

Луѓето на кои им недостига оваа интелектуална скромност - оние без копнеж да имаат нови книги или да ја посетат локалната библиотека - може да уживаат во чувството на гордост што ја направиле својата лична колекција, но таквата библиотека може да послужи само како трофеј на ѕид. Таа станува само декорација за подигнување на егото. Не е жив, растечки ресурс од кој можеме да учиме сè додека не наполниме 80 години.

Цундоку

Но, многу експерти не се согласуваат со терминот „антибиблиотека“ што го користи Талеб. Авторот Кевин Мимс, кој пишува за „Њујорк тајмс“ вели: - Не ми се допаѓа терминот на Талеб. Библиотеката е збирка на книги, од кои многу остануваат непрочитани долг временски период. Не гледам како тоа се разликува од антибиблиотека. Тој повеќе ја претпочита етикетата што ја позајмил од Јапонија: цундоку.

Цундоку е јапонски збор за еден куп книги што сте ги купиле, но не сте ги прочитале. Морфологијата на зборот ги комбинира цунде-оку (оставање работите да се натрупаат) со дукошо (читање книги).

Зборот потекнува од крајот на 19 век како сатиричен удар на наставниците што поседувале книги, а не ги читале. Зборот се разликува од библиоманија, а тоа е опсесивно собирање книги за создавање колекција, а не нивно читање.

Вредноста на цундоку

Истражувањата покажуваат дека поседувањето книги и читањето обично носат голем ефект.

Едно такво истражување открило дека децата што пораснале во дом каде што имало помеѓу 80 и 350 книги покажале подобри вештини за писменост, броење и комуникациски вештини како возрасни. Изложеноста на книги, според истражувачите, ги зајакнува овие когнитивни способности со тоа што ќе го направат читањето дел од рутините и практиките во животот.

Многу други истражувања покажаа дека навиките за читање донесуваат и други придобивки: го намалуваат стресот, ги задоволуваат потребите за социјална врска, ги зајакнуваат социјалните вештини и емпатијата и зајакнуваат одредени когнитивни вештини.

Во својата статија авторката Џесика Стилман пишува дека антибиблиотеката дејствува како контра на Данинг-Кругер ефектот, што претставува когнитивна пристрасност што ги наведува лаиците да претпостават дека нивното знаење и способности се поквалификувани отколку што навистина се. Бидејќи луѓето не сакаат да ги потсетувате за нивното незнаење, нивните непрочитани книги токму тоа го прават, на дневна основа.

- Сите книги што не сте ги прочитале се знак за вашето незнаење. Но, ако знаете колку не знаете, тогаш сте далеку пред мнозинството - пишува Стилман.

Без разлика дали повеќе го сакате терминот антибиблиотека, цундоку или нешто сосема друго, вредноста на непрочитаната книга е во нејзината моќ да ве натера да ја прочитате.

Aвтор: Кевин Дикинсон
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура