X
 30.07.2019 Забава

Дали оваа фотографија е во боја?

Човековиот мозок не е тешко да се залаже, а тоа го докажува и една фотографија која се појави на социјалните мрежи. Сликата прикажува неколку деца со желка кај нив, а она што збуни многумина, се боите на самата слика…

– Ова е, всушност, црно бела фотографија. Но, уметникот вметнал линии во боја низ неа. Вашиот мозок, поради тие линии, го обојува и остатокот од сликата, иако ги нема таму. Погледнете повнимателно - објаснува Твитер-профилот Xeeshan.

Tака, доколку вашиот прв впечаток беше дека маиците на децата се зелени, црвени, жолти, сини – не се. Ако ги занемариме квадратчињата во боја, се гледа дека тоа, како и лицата и сé друго на сликата е бело, црно и сиво.

Се работи за оптичка илузија. Сликата не е во боја.

Извор: МИА

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Забава