X
 01.04.2018 Наука

Шест типа на облаци кои ќе ви помогнат да го предвидите времето

Современите временски прогнози се потпираат на сложени компјутерски симулатори. Овие симулатори ги користат сите физички равенки кои ја опишуваат атмосферата, вклучувајќи го движењето на воздухот, топлината од сонцето и формирањето на облаци и дожд. Растечките подобрувања во прогнозите со текот на времето значат дека современите петдневни прогнози за времето се толку вешти колку што тридневните предвидувања беа пред 20 години.

Но, не ви треба суперкомпјутер за да предвидите како времето над вашата глава ќе се промени во текот на следните неколку часа - ова со милениуми е познато низ културите. Внимавајќи на небото над вас и знаејќи малку за тоа како се формираат облаците, можете да предвидите дали дождот доаѓа. Мало разбирање на физиката зад формирањето на облаците ја нагласува сложеноста на атмосферата и фрла малку светло врз тоа зошто предвидување на времето за неколку дена е толку предизвикувачки проблем.

Еве шест облаци на кои треба да внимавате и како тие можат да ви помогнат да го разберете времето.

1. Кумулус


Фото: Wikipedia

Облаците се формираат кога воздухот се лади до точката на росење, температурата на која воздухот повеќе не може да ги задржи сите негови водени пареи. На оваа температура, водената пареа кондензира и се формираат капки на течна вода, што ги гледаме како облак.

Во сончев ден, сончевото зрачење ја загрева земјата, што за возврат го загрева воздухот веднаш над нејзе. Овој загреан воздух се крева со конвекција и формира кумулус. Овие облаци изгледаат како памук. Ако видите небо исполнето со кумулус, може да забележите дека имаат рамни осноци, кои лежат на исто ниво. На оваа височина, воздухот од нивото на земјата се оладил до точката на росење. Обично не врне ако има кумулативни облаци, па ако ги видите, знајте дека ве очекува убаво време.

2.  Кумулонимбус


Фото: Wikipedia

Кога има мал Кумулус не врне, но ако забележите дека кумулус станува поголем и се протега повисоко во атмосферата, тоа е знак дека на пат е интензивен дожд. Ова е вообичаено во текот на летото - утринскиот кумулус во попладневните часови се претвора во длабоки кумулонимбуски облаци.

Во близина на земјата, кумулонимбусите се добро дефинирани, но повисоко тие почнуваат да изгледаат кревки на рабовите. Оваа транзиција укажува на тоа дека облакот повеќе не е направен од капки вода, туку ледени кристали. Кога налетите на ветрот ќе ги издуваат капките од водата надвор од облакот, тие брзо испаруваат во посувото опкружување, давајќи им на облаците од вода многу остри рабови. Од друга страна, мразните кристали спроведени надвор од облакот не испаруваат брзо, давајќи им кревок изглед.

Кумулонимбусите често се рамни. Во нив, топлиот воздух се крева со конвекција. Притоа, постепено се лади додека не ја достигне истата температура како и околната атмосфера. На ова ниво, воздухот повеќе не е пловечки, па не може да се крева погоре. Наместо тоа, се шири, формирајќи карактеристична форма на наковална форма.

3. СирусФото: Wikipedia

Сирусите се формираат многу високо во атмосферата. Тие се кревки, составени целосно од кристали од мраз кои паѓаат низ атмосферата. Ако овие облаци се носени хоризонтално од ветровите кои се движат со различни брзини, тие добиваат карактеристичен кукаст облик. Само на многу големи надморски височини или ширини, сирус создава дожд на ниво на земјата. Но, ако забележите дека сирус почнува да покрива поголем дел од небото, се спушта и станува подебел, ова е добар показател дека се приближува топол фронт. Во топол фронт се среќаваат топли и ладни воздушни маси. Полесниот топол воздух е принуден да се издигне над студената воздушна маса, што доведува до формирање на облаци. Облаците кои се спуштаат покажуваат дека фронтот се приближува, давајќи период на дожд во наредните 12 часа.

4. Стратус


Фото: Wikipedia

Стратус е низок континуиран облак кој го покрива небото. Стратус се формира со нежно издигнување на воздухот или со благ ветер кој го носи влажниот воздух над студената земја или морска површина. Овој облак е тенок, па дождот е малку веројатен и максимумот би бил ситен дожд. Стратус е идентичен со маглата, па ако некогаш сте оделе во планините во маглив ден, сте оделе низ облаците.

5. Леќовидни


Фото: Freepik

Нашите последни типови на облаци нема да ви помогнат да го предвидите времето, но тие даваат увид во исклучително сложените движења на атмосферата.

Мазните облици со облик на леќа се формираат кога воздухот е издуван над планински венец. Откако ќе ја одмине планината, воздухот се враќа назад до претходното ниво. Како што тоне, се загрева и облакот испарува. Но, тоа може и воздушната маса да се отвори за да се формира уште еден обликуван облак. Ова може да доведе до низа облаци. Интеракцијата на ветерот со планините и други површински карактеристики е еден од многуте детали кои треба да бидат претставени во компјутерските симулатори за да се добијат точни предвидувања за времето.

6. Келвин-ХелмхолцФото: Wikipedia

Облакот Келвин-Хелмхолц наликува на бранови. Кога воздушните маси на различни висини се движат хоризонтално со различни брзини, ситуацијата станува нестабилна. Границата меѓу воздушните маси почнува да бранува, на крајот формирајќи поголеми бранови. Овие облаци се ретки.
Подготвил: Билјана Арсовска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука