X
 03.03.2024 Живот

Зошто границите на сојузните држави на САД се мрежа од прави линии?

Одлуките за тоа каде завршува територијата на една колонија, а каде започнува друга, ги донеле луѓе преку океанот, чие единствено знаење за американскиот континент потекнувало од неточни мапи извлечени од нејасни извештаи од истражувачи и трговци.

Кривите линии на државните граници кои се движат низ европската карта понекогаш ги следат контурите на реките и планинските венци, а понекогаш се резултат на несогласувања и војни. А на западот на светот приказната е сосема поинаква: картата на САД е со земји кои изгледаат како парчиња загатка, преполни со прави линии. Исто така, постојат државни граници кои ги следат пловните реки, како што се Мисисипи, Охајо или Колорадо, но ова се исклучоци од правилото.

Без да размислуваат многу, многумина ќе речат дека изгледот на американските граници мора да има врска со колонијалистите кои одамна го населиле континентот - и би биле во право, но приказната не е толку едноставна.

Првите жители на американскиот континент биле составени од племиња, конфедерации и градови-држави, и секоја од овие групи сметала дека одредена област е нејзина татковина. Нивните граници не биле секогаш јасно дефинирани, но териториите би биле опишани како области помеѓу одредени планини и реки.

Кaде оди границата?

Во ерата на колонијализмот повеќето од луѓето што живееле во области во сопственост на Французите, Шпанците и Англичаните не се грижеле за границите што колонијалистите ќе ги договореле меѓу себе. Честопати тие дури и не се среќавале со своите господари. Марк Стеин, автор на книгата „Како државите ги добија своите форми“, сликовито ја опишува ситуацијата во тоа време.

- Американската територија на Франција се протегала на запад колку што можел да оди Французин без да биде застрелан од Шпанец, а исто така и до север за да не биде застрелан од Англичанец - вели Стеин.

Исто како и сите други, и Англичаните поставиле барања за одредување на границите на нивната територија во стилот: од таа и таа линија на ширина до таа и таа линија на должина, од Атлантикот до Тихиот Океан. Потоа започнале експедиции и биле воспоставени минијатурни населби за да се оправдаат тврдењата.

Како по правило, границите систематски се менувале со англиските колонии. За разлика од Шпанците и Французите, Англичаните почнале да испраќаат сè повеќе колонијалисти во Новиот Свет. Бран по бран, на луѓето им требало сè повеќе земја за да живеат. Поради ова, настанале конфликти со луѓето на чија земја емигрирале, а со тоа и несогласувања меѓу колониите поради преклопување на териториите.

Одлуката за тоа каде завршува територијата на една колонија, а каде започнува друга, била донесена од луѓе преку океанот, чие единствено знаење за американскиот континент потекнувало од неточни мапи извлечени од нејасни извештаи од трговци и истражувачи. Со оглед на сето ова, не е чудно што британските власти повлекле права линија и ја нарекле граница.

За секого по нешто


Откако Американците станале независни, работите станале уште покомплицирани. Една од големите кавги се појавила поради спорот за огромно плодно земјиште помеѓу реката Охајо и Големите Езера - Конектикат, Масачусетс, Њујорк и Вирџинија. Работата била решена со спогодба со која овие држави се откажале од своите барања во корист на создавање на северозападната територија. Клучна точка на договорот било дека делови од областа, кога ќе се населат доволен број луѓе, ќе се одвојат во нова држава. Така биле родени Охајо, Индијана, Илиноис, Мичиген, Висконсин и Минесота.

Овој модел продолжил додека државите се прошириле на запад. Секако, не одело сè како што треба: Тексас протестирал дека е независен пред да им се приклучи на САД. Калифорнија настанала благодарение на златната треска во 1849 година. Таа собрала доволно голема популација со многу богатство за да постави барања што Конгресот не можел да ги игнорира.

Како што се ширела нацијата, Конгресот соодветно ги повлекол државните граници. Иако сето ова звучи многу добро и за пофалба, политичарите не ги проучувале детално истражувањата на геодетите, геолозите и другите експерти за внимателно да создадат државни граници - кога правата линија би била доволно добра, тие не чувствувале потреба да ги комплицираат работите. Бидејќи било најлесно да се постават границите како мрежа, тие го направиле тоа - освен онаму каде што имало очигледна пречка, како што е голема река или планински венец.

Извор: Punkufer.dnevnik.hr
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот