X
 06.07.2018 Живот

Дали можете да ги пронајдете точните одговори на оваа математичка задача?

Оваа задача е малку поразлична од другите: постои само една празнина што треба да се пополни, но можни се два одговора. Дали можете да ги откриете двата?

Задачата се содржи од серија на броеви што се поврзани еден со друг на начин што започнува јасно - на крајот има една празнина за последниот број од низата. Еве како оди:

1 + 4 = 5

2 + 5 = 12

3 + 6 = 21

8 + 11 = ???Првиот одговор

Ова изгледа лесно. 1 + 4 = 5, што значи на тој начин функционира првата линија. Но следната линија не е баш така; 2 + 2 не е 12, туку 2 + 5 + 5 од последната линија е 12. Потоа 3 + 6 + 12 од последната линија е еднакво на 21. На крај 21 + 8 + 11 = 40.

Но, има уште еден одговор за низата. Овој пат, редоследот на линиите не е важен, туку редоследот на броевите во тие линии.

Вториот одговор


За вториот одговор од оваа задача нема интеракција меѓу линиите со броеви, така што не е важно во каков редослед се тие. Трикот е дека е покомплексен од обично собирање. Она што го правите е прво да ги множите еден со друг, а потоа го додавате првиот број. Со тоа, добивате 96.

Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот