X
 07.09.2018 Култура

„Питерло“ - масакр што зборува за денешницата

Филмот „Питерло“ (Peterloo) се базира на енергично реализиран момент од британската историја. Во 1819 година кога Манчестер, Англија, немал претставник во Парламентот, а локалната економија се тетеравела, 60.000 луѓе се собрале во полето Св. Петар на мирна демонстрација, мавтајќи со црвени знамиња. Пред да започне, армијата планирала да го задуши протестот.

На екранот, војниците на коњи користеле сабји за да ја растераат толпата, прободувајќи секој што ќе им се најдел на патот: мажи, жени, деца. Ли ги внесува гледачите на сцената, луцидно носејќи ги во толпата и застрашувачкиот хаос. Тој ги следи специфичните ликови што ги запознаваме додека се кријат од јавачите или додека си ги бараат членовите на семејството. Во реалноста, 15 луѓе биле убиени и стотици повредени. Некои ликови во филмот ја имаа нивната судбина. Новинарите денот го нарекле „Питерло“, алузија на военото крвопролевање во Ватерло.

Филмот е повик за општествени промени. Исто така, претставува филм на идеи и политички разговори, а не акција.

филм

Историските проблеми на ликовите на Ли се претставени со исклучителни детали. Но, и идеите се дизајнирани за да резонираат денес: економија која ги менува работниците, политичари без свест или емпатија, па дури и напад врз вистината и одбрана на новинарството што можело да ги пробие лагите на владата. Ли ги персонализира овие проблеми преку неговите ликови.

Филмот го прикажува младиот војник Џозеф како стои на бојното поле. Тој се враќа во Манчестер, страдајќи од она што денес се препознава како посттрауматско стресно нарушување. Неговото сиромашно работничко семејство е меѓу главните во филмот - неговиот политички активен татко, браќата и сестрите и нивните деца, и неговата мајка Нели. Максин Пик се истакнува како Нели, која продава пити за да заработи. Таа ја гледа потребата за реформи, но е скептична во врска со демонстрациите.

Другите ликови се помалку различни, вклучувајќи ги и новинарите кои пристигнуваат во Манчестер за да известуваат за протестот.

Локалните судии и претставници на власта, распоредени на другата страна, се уште помалку дефинирани. Пониската класа честопати се нарекува „чесен, лекомислен народ“ од страна на владејачката класа. Тие стравуваат од востание и одлучуваат дека мора да ја држат пониската класа под нивните нозе, отворено тврдејќи дека протерувањето со насилство ќе ги научи на лекција.

Сето ова е извонредно пренесено од кинематограферот Дик Папа. Заедно со Тарнер и Топси-Турви, „Peterloo“ е меѓу највисоко визуелните филмови на Ли. Нема сомневање дека филмот е одличен. Меѓутоа, важно е гледачот да знае дека „Peterloo“ бара од гледачите да го прифатат бавното „вриење“ што води кон неговиот експлозивен и тажен крај.

Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура