X
 11.02.2023 Живот

Колку подалеку патувате, толку посреќни ќе бидете, покажува ново истражување

Земјата е прилично големо место за истражување. Но, според неодамнешното истражување, повеќето од нас ги посетуваат истите 25 места одново и одново.

Оваа бројка може да ве изненади, но доаѓа од истражување кое прецизно ги следело податоците за локацијата на телефоните на повеќе од 40.000 луѓе во текот на неколку години. Најголем дел од нас редовно посетуваат 25 места.

Научниците што стојат зад истражувањето посочуваат дека оваа тенденција да се држиме до познатото можеби е географски еквивалент на бројот на Данбар, правилото на општествените науки според кое човечките суштества едноставно не се создадени да се справат со повеќе од 150 значајни општествени односи во исто време.

Но, без разлика дали нашата тенденција да се држиме до 25 места е вкоренета во нас или не, новото истражување нуди силно охрабрување да се спротивставиме на нашата тенденција постојано да одиме на истите места.

Како што неодамна објасни психологот Алисон Гопник, во 2020 година научниците спровеле истражување за податоците за локациите на телефоните на одреден број луѓе.

- Анализирајќи ги податоците, научниците дошле до заклучок дека колку повеќе места ќе посетите, толку посреќни ќе бидете - пишува Гопник, сумирајќи ги податоците.

Се чини дека ова е особено точно за младите луѓе, а важи за посета на места со различен карактер.
Извор: Inc.com
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот