X
 11.09.2019 Образование

Наставници од 14 хрватски училишта прогласени за технолошки вишок поради недостиг на ученици

Фото: PIXSEL
Поради помал број ученици, 14 хрватски основни училишта биле одбиени од тамошното министерство за образование за правење паралелки со помал број на ученици, а наставниците што не се распоредени на работа во други училишта станале технолошки вишок.

Во овој момент не е познато колку такви наставници има, но од училиштата потврдиле дека проблемот е во тоа што од министерството ги одбиле во пет до дванаесет. Во училиштата ги добиле решенијата кон крајот на минатата недела, при што рокот за пријава на технолошки вишок истекол на 31 август.

Оваа година бироата на државните управи на 16 жупании до министерството упатиле дури 191 барање за правење паралелки со помал број ученици. Според информациите на министерството, 160 основни училишта добиле согласност, но таа им била скратена на 14 основни училишта, а 17 училишта добиле делумна согласност.

- За жал, поради намалувањето на бројот на ученици, некои од наставниците мора да се прогласат за вишок. Во согласност со прописите, наставниците што се прогласени за вишок се распоредуваат во согласност со одредбите на законите и колективниот договор - истакнале од хрватското министерство за образование.
Подготвил: Билјана Арсовска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование