X
 29.04.2015 Култура

Кои се најважните теми на Википедија?

Доколку некогаш сте се запрашале која е најважната тема што ја нуди Википедија, сега ви го нудиме одговорот; тим на истражувачи ја создадоа првата рејтинг листа за Википедија.

 

веб


Лабораторијата за веб алгоритми при Универзитетот од Милано успеа да ја развие листата наречена „The Open Wikipedia Ranking“. Листата користи серија на индикатори, вклучувајќи ранг на темата и нејзини прегледи, за да ја измери важноста на секоја од нив. Ова се најважните пребарувани теми:

1. Америка

2. Втората Светска војна

3. Фудбалска асоцијација

4. Велика Британија

5. Франција

6. Првата Светска војна

7. Канада

8. Германија

9. Кина

10. Индија

А ова се најважните пронаоѓачи:

1. Алберт Ајнштајн

 2. Томас Џеферсон

3. Томас Едисон

4. Леонардо да Винчи

5. Енрико Ферми

6. Бенџамин Френклин

7. Хенри Форд

8. Џон фон Нојман

9. Галилео Галилеј

10.Џејмс Камерон

Подготвил: Тамара Мисирлиевски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура