X
 14.05.2015 Култура

Заносната убавина на библиотеката на Универзитетот Киомбра

Универзитетот во Киомбра во Португалија ја има една од најубавите библиотеки во светот, именувана според владејачкиот цар во барокниот период Билиотека Жоанина. Кралог Жоао V владеел во текот на 18 век, а во 1717 година започнала изградбата на црквата, а беше завршена во 1728 година. Моментално овој објект стои како туристичка атракција.

 

библиотека

 
Во библиотеката може да се влезе само за време на турите. Тогаш, книгите се каталогизирани врз основа на датумите кога влегуваат во библиотека. Сите понови кнуги се поставени напред, додека постарите книги се назад.  

Надвор од универзитетот, во дворот стои статуа од кралот одговорен за поместувањето на Универзитетот на своето место. 

 

Линк до галеријата.

Подготвил: Тамара Мисирлиевски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура