X
 12.10.2015 Култура

Извонредни жени кои го обликуваа светот во кој живееме денес

Никогаш немало подобро време да се биде жена од денешницата. Во поголемиот дел од светот жените уживаат во нивните права кои некогаш им биле забранети: право на глас, право на сопствен имот, право на образование и кариера и право да донесуваат одлуки за сопственото тело. Листата продолжува и натаму, меѓутоа се чини дека се`уште не е целосна.

 

жени


Низ целиот свет огромен број од овие права се се`уште одбиени да се дадат, а со тоа голем број жени се соочуваат со неправда и злоупотреба во секојдневниот живот. Во општествата кои навидум изгледа да на жените им нудат еднакви права, сексизмот се`уште постои и се чува како двоен стандард, родови прашања, нееднакви плати и објектификација. Сепак, жените денес стојат цврсто на рамената на нивните женски претходници, жени кои неуморно се бореле за да се исокренат вградените идеи и нееднаквостите со кои се соочуваат.

Иако на листата фалат уште многу, времепловот подолу е почит кон извонредните жени кои на светот му покажаа што значи да се биде силна жена.

 

Линк до галеријата.

Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура