X
 28.05.2016 Образование

Математички проблем само за генијалците... Пронајдете ги x и y

Постојат неколку начини на кои математиката може да ве остави зачудени и збркани, како што се математичките задачи и проблеми кои се чинат скоро и невозможно да се решат, меѓутоа излегува дека е доста лесно откако ќе го дознаете одговорот.

Во продолжение ви нудиме математичка задача. Луѓето кои ќе го решат овој математички проблем без никаква помош мора да се навистина паметни.

Пронајдете ги Х и У.

 

1

Решението е во продолжение.

 

 

 

Ако подобро ги погледнете резултатите ќе видете дека сумата на двата броеви од левата страна на равенката се еднакви на последните два броеви (или еден број) од резултатот и нивната разлика е еднаква на првиот број (или првите два броеви) од одговорот.

 

2

Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование