X
 13.09.2017 Култура

Според јапонските семафори, сината значи вози!

светла
Фото: Antti T. Nissinen/ CC BY 2.0

На улиците во Јапонија има доста интересни знаменитости. Застанувајќи на една од раздвижените раскрсници на Токио, посетителите би можеле да забележат нешто необично кога станува збор за семафорите, во кои се прикажани зелени светла со значително сина нијанса - толку многу што илустрираните јапонски водичи за безбедност на патиштата користат препознатливо сино-зелени светла.

Ова не е илузија. Сината и зелената - комбинација позната како „grue“ или „bleen“, што е резултат на мешавина на лингвистика, меѓународното право и пасивно-агресивната политика од страна на јапонската влада.

Кога станува збор за семафорите, боите на нив се универзална константа кога возите: црвено значи стоп, зелено значи движете се. Ова правило е кодифицирано во меѓународното право според Виенската конвенција за сообраќајни знаци и сигнали, ратификувана во 74 земји. Тогаш зошто Јапонија, која не е потписник на Конвенцијата, се чини дека го надминува овој тренд со своите сини/зелени сообраќајни бои?

Историски гледано, има значително преклопување во јапонскиот јазик, бидејќи се однесува на зелена (мидори) и сина (ао). Во таа смисла, сината - една од четирите традиционални бои првично воспоставена на јапонски јазик, заедно со црвената, црната и белата - историски опфатиле предмети што другите култури би ги опишале како зелена - создавајќи го концептот на „grue“, портмонето на сината и зелената, прво измислена од филозофот Нелсон Гудман во 1955 година. Всушност, различниот збор за зелена е релативно нов развој во јапонскиот јазик, кој се појавува во доцниот хејски период (794-1185). Ова продолжува да се манифестира на неколку начини на јапонски.

Како и во многу други јазици, зелената во јапонскиот јазик може да се користи во однос на нешто ново или неискусно. Додека на англиски новиот вработен може да се нарече „зелен“, на јапонски тој е „аонисаи“, што значи сини двегодишни деца. Туристот во Јапонија може да посака да го проба егзотичното „ао-ринго“, односно „синото јаболко“, меѓутоа ќе се разочара кога ќе дознае дека всушност станува збор за зелено јаболко.

И семафорите се третираат слично. Во официјалната литература и разговор, „зелените“ семафори се „ао“, а не „мидори“. Дури и кога семафорите се појавиле првпат во Јапонија, во 30-тите години, време кога сообраќајните сигнали имале јасна зелена боја - вообичаена практика била да се нарекуваат „сини“ светла. Во модерните времиња, јапонскиот сообраќаен закон бара оние што имаат возачка дозвола да поминат на очен испит, наведувајќи ја, меѓу другото, можноста да прават разлика помеѓу црвено, жолто и сино.

Во наредните години, овој систем на официјално повикување на зеленото светло како сино ја ставило јапонската влада во тешка позиција. Лингвистите се сомневаат во континуираната употреба на „ао“ за она што беше јасно зелена боја, а земјата се соочи со притисок да се придржува кон меѓународните сообраќајни правила во врска со семафорите.

На крајот, било воведено ново решение. Во 1973 година владата наложила семафорите да ја користат најсината нијанса на зелена - технички зелена, но доволно забележливо сина за оправдано да се користи „ао“. Додека современиот јапонски јасно прави разлика помеѓу сината и зелената, концептот на сина боја сѐ уште ги опфаќа нијансите на зелена и тој останува цврсто вкоренет во јапонската култура и јазик.

Семафорите „grue“ остануваат честа појава во градовите низ Јапонија. Додека некои нови сообраќајни сигнали доаѓаат опремени со светлозелени LED диоди - кои сѐ уште се нарекуваат сини - познатите сино-зелени семафори сѐ уште се присутни низ земјата и ја претставуваат еволуцијата на јапонскиот јазик.
Подготвил: Тамара Гроздановски
Тагови:

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура