X
 15.09.2017 Наука

Пронајдени фосили од најраните комплексни животни форми

Нови фосили кои датираат од пред повеќе од половина милијарда години се пронајдени од страна на научниците. Се работи за најрани форми на комплексен живот на Земјата, а можат да содржат и информации за почетоците на еволуцијата на нашата планета.

фото извор: University of Manchester

Познати се уште и како фосили-траги, кои се остатоци од живи организми. Потекнуваат од пред 555-542 милиони години, од периодот пред Камбриската експлозија – клучно време во историјата на Земјата каде што многу од групите животни можат да бидат следени.

Фосилите се пронајдени во карпи, а се ископани од седименти пронајдени во регионот Корумба, во западен Бразил. Големи се од 50 до 600 микрометри. За да ги пронајдат фосилите, научниците користеле техника наречена микро-томографија со х-зраци, со која се скенира и анализира внатрешноста на предметите во 3Д, без да има потреба да се отворат, за да не се оштетат фосилите.

Откриено е дека комплексни животни живееле пред 550 милиони години, со мускулна контрола, но можеби биле занемарени бидејќи биле мали. Експертите направиле споредба со модерните дождовни црви и истакнуваат дека многу е веројатно да се работи за првите организми со способност за движење. Овие животни уште се сметаат за билатерални, бидејќи имаат препознатлива глава, опашка, грб, стомак, лева и десна страна и се верува дека постоеле во раната историја. Ова откритие ги потврдува теориите на научниците.

Ако бидат пронајдени уште вакви слични фосили, експертите ќе можат да претстават подобра и појасна слика за тоа каков бил животот пред половина милијарда години.
Подготвил: Маја Пероска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука