X
 20.06.2024 Образование

Машинскиот факултет го прослави 65-годишниот јубилеј

Вечра Машинскиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ го прослави 65-годишниот јубилеј со голем настан кој ја истакна неговата богата историја и придонес во оваа област. Ректорката на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ заедно со проректорите, професорите на Машинскиот факултет и останатите вработени на факултетот, како и партнери од индустријата се собраа да го одбележат овој јубилеј размислувајќи за децениската академска извонредност и придонес во научната област во Република Северна Македонија. Прославата имаше клучни говори од истакнати алумни и индустриски лидери, а настанот, исто така, послужи како платформа за откривање на идните иницијативи насочени кон одржување на наследството на извонредност на факултетот и поттикнување на следната генерација инженери.

Како дел од одбележувањето на јубилејот, тимот од студенти од Машинскиот факултет направија промоција на проектот „Формула студент“ под името MES Racing кој е основан првенствено на Машинскиот факултет, а моментално вклучува и членови од Факултетот за електротехника и информациски технологии. Тим од амбициозни студенти од Машинскиот факултет го започнаа овој проект за дизајнирање на болид за Формула 1, покажувајќи ја нивната инженерска моќ и иновативност. Проектот не само што ги предизвикува нивните технички вештини, туку и ги поттикнува способностите за тимска работа, решавање проблеми и управување со проекти. Овој потфат, поддржан од професорскиот кадар како и индустриски советници, претставува значаен чекор во нивното образовно патување. Овој храбар проект е доказ за посветеноста на студентите и посветеноста на факултетот за негување на иновативни таленти.Меѓудругото, во рамки на прославата, се одржа и промоцијата на дипломирани и магистрирани машински инженери од претходната учебна 2022/2024 година, како и доделувањето на наградите на првите 10 дипломирани студенти со најдобар просечен успех.

Вчера во новата зграда на Машинскиот факултет се одржа иновативниот студентски натпревар под името Team3Win спонзориран од престижната автомобилска компанија ADAC Automotive. Со цел инспиративна соработка помеѓу индустријата и академијата, ова спонзорство има за цел да го премости јазот помеѓу теоретското знаење и практичната примена, обезбедувајќи им на студентите непроценливо искуство преку решавање на реални проблеми од индустријата. Преку оваа иницијатива, на студентите од Машинскиот факултет (МФС) и Факултетот за информатички технологии (ФИНКИ) им се дава пристап до напредни ресурси, менторство од искусни професионалци и финансиска поддршка за развој на најсовремени проекти кои се движат од одржливи дизајни на возила. Ова партнерство не само што го подобрува образовното искуство на студентите, туку го поттикнува и духот на иновативноста и претприемништвото, подготвувајќи ја следната генерација инженери да се справат со предизвиците на автомобилската индустрија. Посветеноста на компанијата за поддршка на образованието и поттикнување на нови таленти ја нагласува нејзината посветеност на технолошкиот напредок и развојот на заедницата, создавајќи динамична синергија која им користи и на студентите и на поширокото инженерско поле.


На овој ден, Европското здружение на студенти по индустриско инженерство и менаџмент ESTIEM LG Skopje во соработка со PwC North Macedonia организираа обука во чест на 65 годишното постоење на Машинскиот Факултет во Скопје, со наслов: „ИТ ревизија, Кибернетичка безбедност и Вештачка Интелигенција+Важноста на внатрешната контрола“.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование