X
 22.01.2016 Образование

Четирите нивоа на читање кои треба да ги знае секој студент

„How to read a book“ од Мортимер Џ. Адлер и Чарлс Ван Дорен е едно од најпознатите дела во книжевноста. Книгата била објавена првпат до 1940 година, а ново издание било објавено во 1972 година. Од првото објавување биле продадени милиони копии

Во книгата, авторите зборуваат за четири главни нивоа на читање: основно, инспекциско, аналитичко и синтопско. Авторите ги нарекуваат нивоа, не видови бидејќи повеќе нивоа читање може да се случуваат истовремено, додека со видовите тоа не би било возможно.

Основно читање

Откако ова читање е совладано, читателите ги учат основите на читањето и добиваат основни вештини за читање.

Инспекциско читање

Ова читање најчесто се поврзува со времето - најкраткиот период за кој може да прочитате нешто. Ова читање е проверка на главните факти во одреден текст. Прашањата кои се поставуваат за време на ова ниво се: За што е оваа кинга и која е структурата на оваа книга.

Аналитичко читање

Ова ниво бара поголемо внимание. Тоа е покомплицирано од претходните. Аналитичкото читање е основно за разбирањето на одреден текст.

Синтопско читање

Се нарекува и компаративно читање и е најкомплицираното и систематско ниво на читање. Синтопскиот читател чита различни текстови од еден ист предмет и ги споредува за да добие разбирање за даден предмет.

Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование