X
 23.08.2018 Наука

Третина од планетите познати за научниците веројатно се масивни водени светови

Дали сте слушнале за терминот „суперземја“? Станува збор за вид планета која, иако не постои во нашиот Сончев Систем, е прилично честа појава. Овие карпести светови се неколку пати поголеми од Земјата, а новото откритие вели дека повеќето од нив се прекриени со вода.

Научното истражување наведува дека повеќето се „роднини“ на нашата Земја и на овие карпести светови водата зазема приближно половина од нивната целокупна маса. Колку за споредба, водата зазема мал процент од масата на Земјата.

Проблемот со водените светови е тоа што не се наоѓаат на топ-листата со потенцијални туристички дестинации. Овие планети наводно се покриени со вода, додека поголемиот дел од атмосферата им ја сочинува водената пареа. Нивната површина е покриена со огромни океани под екстремни притисоци и температури - помеѓу 200 и 500 Целзиусови степени. Ваквите услови, колку и да звучат страшно, не мора нужно да спречуваат појава на живот.

planeti

- Животот на ваквите планети би можел да се развие во близина на површината каде што притисокот, температурата и хемискиот состав се многу погостопримливи - вели главниот автор на истражувањето, Ли Зенг.

Тој е апсолутно убеден дека овие планети може да изгледаат како гасовит џин, чие јадро се наоѓа длабоко под дебелиот слој на гас.

- Мора да имате на ум дека водата е присутна во најоддалечените делови на вселената и дека, за разлика од онаа на Земјата, таа постои во изобилство, со оглед на тоа дека кислородот, покрај водородот и хелиумот, е најчестиот хемиски елемент во вселената - вели Зенг.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука