X
 25.11.2018 Образование

Училиштата во Минесота ќе ги учат децата дека климатските промени се предизвикани од човекот

Наставната програма во Минесота наскоро би можела да вклучува научни модули што ќе ги учат учениците дека климатските промени се предизвикани од човекот.

Предложената промена е доставена до Министерството за образование во Минесота, како дел од нацрт-стандардите за предметот природни науки.

Меѓу можните задачи што ќе им бидат дадени на учениците е и следнава: -Примени научни принципи за да дизајнираш метод за следење и минимизирање на човековото влијание врз животната средина.

UCENJE
Фото: Flickr


Џена Тоц, од непрофитната организација „Климатска генерација“, вели дека ова е првпат климатските промени и човечкото влијание врз нив да бидат „експлицитно критикувани“.

Консензусот меѓу повеќе од 97 отсто од климатските научници е дека климата на Земјата се менува, а човечката активност е причина за тоа, вели НАСА.

Сепак, останува дебата на политичко ниво за нивото на политики што треба да се донесат за да се ублажат климатските промени и да се ограничи зголемувањето на глобалната температура.

Конечниот нацрт на новите образовни стандарди се очекува да бидат одобрени во мај.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование