X
 28.01.2024 Живот

За успехот на „Кафе де Анатолија“, најдобрата студентка на Применета математика, работата во старски дом... Што пишувавме неделава

Работата со стари лица е хумана и убаво е чувството некому да му го разубавиш денот, вели негувателката Маре Младеновска

Нашата работа е динамична и интересна затоа што работиме со лица кои секогаш имаат некоја животна приказна за раскажување. Негативна страна е понекогаш кога и покрај целиот тој труд, нашата работа не е ценета и вреднувана поради спротивни мислења и можеби преголеми очекувања од самите тие лица, но најчесто и од нивните семејства, вели негувателката Маре.

„Применета математика е многу барана во странство, но кај нас сѐ уште недоволно афирмирана“, вели Ива Лазова, најдобар дипломец на оваа студиска програма на ПМФ

Од вкупно 40 испити на студиската програма Примената математика на Природно-математичкиот факултет при УКИМ во Скопје, плус дипломска работа, кои ги заврши за 3 години, 11 месеци и 27 дена, нема десетки само по пет предмети. Ива Лазова од Скопје го заврши факултетот со просек 9,80 и беше меѓу седумте најдобри дипломирани студенти од прв циклус за 2023 година кои ги промовира ПМФ и најдобар дипломец на нејзината насока.

Од Виница до промоција на Тајмс сквер и 31 награда од „Јутјуб“ - музиката на „Кафе де Анатолија“ го освојува светот

Основана во 2017 година во Истибања, Виница, од страна на Моника Илиева (Monika Ilieva), Никола Илиев (Nickarth a.k.a Rialians On Earth) и Зоран Илиев (Billy Esteban), „Кафе де Анатолија“ продуцира и промовира различни жанрови од електронската музика, како органик хаус, чил аут, афро хаус и дип хаус.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот