X
 26.12.2021 Наша тема

За врвниот студент Димитар од Струга, првиот македонски филм на „Нетфликс“... Што пишувавме неделава

Во случај да пропуштивте...

Димитар од Струга ја доби наградата за врвен студент по медицина во Љубљана: Димитар Трифуноски од Струга е четврта година на Медицинскиот факултет во Љубљана и е добитник на Плечниковата награда. Достигнал врвни резултати по предметите анатомија, хистологија, ембриологија и патологија. Работи како демонстратор на Институтот за микробиологија и имунологија.

Анкета: Дали би отишле на организиран пречек за Нова година?
Додека дел од европските држави овие денови воведуваат нови рестрикции во обид да го спречат ширењето на сојот омикрон, во земјава нема најава за таква опција, ниту, пак, препораки за останување дома.

„Сестри“ на Дума - прв македонски филм на „Нетфликс“: Филмот „Сестри“ на младата режисерка Дина Дума е првиот македонски филм што ќе се прикажува на „Нетфликс“ почнувајќи од овој петок. Ваквата информација ни ја потврди Дума.

„Ракот не е само хороскопски знак“ – изложбата на Сокол Марковски претстави изрази на лица што дознаваат дека се болни: Сликарот Сокол Марковски неодамна пред јавноста ја претстави својата самостојна изложба „Ракот не е само хороскопски знак“. Овој наслов ќе ве натера да застанете, да погледнете за што станува збор, да се подзамислите, да се соживеете и од тој момент да почнете да гледате поинаку на некои работи. Уметничката поставка брои 15 дела, портрети на лица кои дознаваат дека се болни од рак.

Проф. д-р Дуев: Филозофски факултет згаснува: Проф. д-р Ратко Дуев е долгогодишен декан на Филозофскиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“. Тој за Факултети.мк укажува за недостигот на нов кадар на факултетот, како и за потребата од нови вработувања.

Биди и ти Дедо Мраз: Кога децата без родители ќе станат полнолетни, здружението „За тебе“ им подава рака: Дедо Мраз може да биде секоја општествено одговорна компанија или индивидуалец кој може да издвои средства за да израдува една заборавена категорија на граѓани, вели Цеце Николова. Минатата година, првпат во нашата држава, се оформи здружението „4U“ (За тебе), кое е создадено од деца без родители за деца без родители. Ова здружение има цел да им помага на младите од социјален ризик да станат дел од општеството како одговорни луѓе.

Во пресрет на изложбата „Невезени спомени“ во Музејот на Македонија: Во чест на 100-годишнината од раѓањето на Блаже Конески, Музејот на Македонија ќе презентира една од своите најбогати и највпечатливи збирки, уметноста на македонскиот народен вез преточен на традиционалната народна носија.

Со лајк и клик против енормното загадување, „Трибенкс“ со акции за пошумување на Македонија
2021 беше многу лоша година за шумите во Македонија. Околу 12.020 хектари шуми изгореа во пожарите во Берово, Пехчево и во Кочани. Сакавме да помогнеме таму, но теренот сѐ уште не е подготвен за садење. Затоа решивме да го направиме садењето онаму каде што почнавме минатата година, да засадиме 6.000 дрвја во РадовишИздвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наша тема