X
 31.08.2020 Образование

Денес и утре: Поднесување на документи за упис на бруцоши на УКИМ

Денес е последен рок за поднесување документи на Универзитетот „Св. Климент Охридски“ – Битола – УКЛО, како и на штипскиот Универзитет „Гоце Делчев“

Денес и утре се спроведува пријавувањето за упис во прва година на најстариот универзитет „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје. Поднесувањето на документите за упис на факултетите се одвива онлајн.

На факултетите и институтите при УКИМ, прелиминарната ранг-листа со резултати од успехот од средно образование ќе биде објавена на 3 септември, додека конечната ранг-листа ќе биде објавена на 7 септември. Примените кандидати ќе се запишуваат на 10 и на 11 септември.

Кандидатите можат да се пријават денес и утре до 16 часот, односно ќе треба да ги пратат преку е-пошта скенирани документите во системот за електронска поддршка IKnow. Потоа ќе има прелиминарна ранг-листа, а потоа пак, по одреден протокол ќе ги носат оригиналните документи. Со годинашниот конкурс на 23. факултети има вкупно 10.798 слободни места. Од нив, 5.300 места се во редовната квота, а 4.438 се за кофинансирање на студиите. За вонредни студенти има 1.060 слободни места. Во државна квота се плаќа 200 евра годишно, во квотата со кофинансирање ќе се плаќа 400 евра.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование