X
 23.05.2016 Образование

Интересни англиски зборови со кои ќе си го збогатите вокабуларот

Англискиот јазик е еден од најбогатите јазици во светот. Иако мислиме дека го знаеме совршено, секогаш може да наидеме на збор кој не знаеме што значи или да се најдеме во ситуација кога не можеме да се сетиме на вистинскиот збор. Следниве зборови кои започнуваат на а може да ви помогнат да го збогатите вокабуларот.


Abarcy

Потекнува од грчкиот збор што значи „леб“, а самото значење на овој збор е незаситност. Ако сте „abarstic“, тогаш имате незаситен апетит.

Aebecedarian

Ова е секој човек кој ја учи азбуката. Зборот е составен од првите три букви во англиската азбука.

Abrodietical

Доколку сте „abrodietical“, вие сте исклучително нежен и пребирлив.

Acersecomic

Личноста која е „acersecomic“ е некој кој никогаш не ја скратил косата.

Adversperate

Кога денот „adversperates“, се приближува кон вечерта.

Agelast

Ова е личност која никогаш не се смее. Доколку сте „agelastic“, тогаш сте мизерни или мрзеливи.

Along-straight

Ако сте „along-straight“, тогаш лажете до крај.

Antimetabole

Ако повторите речениза или фраза, но го промените редоследот на зборовите, тоа е „antimetabole“.

Apoplanesis

Кога некој политичар или друг говорник ветува нешто, но никогаш не спроведува, тоа е „apoplanesis“.

Apricate

„To apricate“ значи да се ужива на сонцето, додека „apricity“ е топлината на сонцето.

Aquabib

Личноста која повеќе сака да пие вода наместо алкохол е „aquabib“.

Armogan

Ова е стар збор за совршените временски услови за почеток на патување.

Ashcat

Ова е стар збор за мрзелива личност која не прави ништо друго освен тоа што седи пред огнот.
Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование