X
 16.10.2016 Технологија

Ако ги научете овие програмски јазици секогаш ќе имате работа

„Софтверот го јади светот" славно објави капиталистот Марк Андерсен.

Некој мора да го напише тој софтвер. Зошто не би го напишал ти? Постојат илјадници на програмски јазици, но некои се многу повеќе популарни од другите.

Кога една компанија оди надвор да најде нови таленти за програмирање, тие се во потрага по луѓе кои се запознаени со јазиците и системите, кои веќе се користат, а некои понови јазици како “Apple Swift“ или „Google Go“ исто така почнаа да прават сензација.


програмски јазици


Ова се програмските јазици што треба да ги научите ако сакате секогаш да имате работа, како што е предложено од страна на популарните „TIOBE Index“ „Redmonk“ ранг листа за програмирање на јазици и годишното истражување на „Stack Overflow“.


Јава


1.Java:
Првично создаден во 1991 година како програмски јазик за паметни телевизори, „Java“ на „Oracle“ е сѐ уште најпопуларниот јазик во светот - позиција што е зацврстена со фактот дека „Java“ е од суштинско значење за Android апликациите и за многу бизнис софтвери.

2.C: Еден од најстарите програмски јазици е се уште во општа употреба. „C“ беше основан во почетокот на 1970-тите години. Во 1978 година, легендарното упатство на јазикот од 800 страници „С Програмски јазик," за прв пат беше испечатено.


Ц програмски јазик


3.Python: Овој јазик беше развиен во 1989 година и е сакан од своите фанови поради својот високо читлив код. Многу програмери наведуваат дека тоа е најлесниот јазик за да започнете со учење.


ПХП


4.PHP:
Овој јазик за програмирање на веб-сајтови е неверојатно заеднички- некои проценки велат дека овластува една третина од веб страната. Големи сајтови како „WordPress“, „Facebook“ и „Yahoo“ го користат. Многу програмери исто така го мразат „PHP“ со страст - Основачот на „Stack Overflow“,  Џеф Атвуд еднаш напиша: „PHP“ не е толку јазик, колку што е случајна колекција на произволни работи, виртуелна експлозија во фабриката за клучни зборови и функции".


визуал бејзик


5.Visual Basic:
„Visual Basic“ на „Microsoft“ (и неговиот наследник, „Visual Basic NET“) се обидуваат да го направат програмирањето полесно со графички елементи кои ви овозможуваат да ги промените деловите на програмата со влечење и спуштање. Тоа е постар програмски јазик, но сè уште има свои корисници.

6.JavaScript: Ова е супер-популарен програмски јазик кој во главно се користи првенствено за веб апликации. Но, овој јазик нема сличности со „Java“, освен името. „JavaScript“ работи со многу од модерните веб апликации, но тоа, исто така „лови“ многу критики за забавување на прелистувачите, а понекогаш и им укажува на корисниците за безбедносните слабости.


програмски јазик


7.R: Ова е избор на програмски јазик за статистичари и за секој што прави анализа на податоци. „Google“ има рекорд за голем фан на „R“, за моќта  која им ја дава на своите математичари.

8.Go: Оригинално дизајнирана од страна на „Google“, за градење на системи на огромната скала потребни за напојување на најпрометниот пребарувач во светот и од тогаш е омилен од програмерите кои вреднуваат сигурност и интегритетот над се друго. Тој е еден од најбрзо растечките програмски јазици исто така.

9. Ruby:  Како и „Python“, програмерите го сакаат овој 24-годишен јазик, бидејќи лесно е да се чита и пишува кодот. Исто така, популарен е и „Rails“ фрејмворк додатокот за „Ruby“, што го прави навистина лесен за користење за создавање на веб апликации.


груви


10. Groovy:
Овој огранок на „Java“ ја зголеми својата популарност уште од своето основање во 2007 година, со цел да се направи полесно и побрзо да се пишуваат многу кодови. Тој ги освои програмерите во големите компании како „IBM“, „Google“ и „Target“.


Apple


11.Objective-C:
оригиналниот „C“ програмски јазик беше толку влијателен што инспирирал многу слични имиња на неговите наследници, а сите се инспирараа од оригиналот, но додадоа функции од други јазици. Тоа е уште повеќе популарен од програмскиот јазик „Swift“ на „Apple“.

12.Perl: Првично развиен од страна на инженерот на НАСА во доцните 80-тите, „Рerl“ е супериорен за обработка на текст, а програмерите го сакаат, бидејќи е моќен и флексибилен. Еднаш беше славно опишан како „селотејп за веб", бидејќи тој е навистина одличен за одржување на веб-сајтовите заедно, но не е најелегантен јазик.

13.Pascal:
Именуван по познатиот филозоф Блез Паскал, овој јазик бил од помош за кодирање на оригиналните „Apple Macintosh“ компјутерите. На крајот, „Pascal“ се проширил во таканаречениот „Object Pascal“, каде што сѐ уште се користи нашироко во системите денес.


Delfi Pascal


14.Delphi Object Pascal:
Првобитно развиен од „Apple“ во 1986 година и наречен поради тоа што им помогнал на програмерите да се поврзат со базите на податоци на „Oracle“ (како на пример, „Тhe Oracle at Delphi"). „Delphi“ ја гледа својата ѕвезда како посилно свети уште еднаш како алтернатива за градење на смартфон апликации.

15.Swift: Додека договорот на „Apple“ со Тејлор Свифт беше на сите насловни страни минатата година, програмскиот јазик „Apple Swift“ е прогласен за победник од програмерите во однос на побрз, полесен начин да се креираат iPhone апликациите. Со висок профил на фанови, како „IBM“, се очекува тоа да привлече уште повеќе во 2016 година.


Maltab


16.MATLAB:
Наменет како математички програмски јазик за да помогне во учењето на студентите во напредна алгебра и обработка на слики, но е исто така широко користен од страна на научници, инженери и програмери кои работат во полето на обработка на слики и други апликации за вештачка интелигенција.
Save
Подготвил: Светлана Петковска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Технологија